Čitaj mi!

Protest u Skoplju završen, opozicija na ulicama do ostavke Gruevskog

Veliki antivladin skup u centru Skoplja protekao mirno. Manja grupa pristalice opozicije ostaje na ulicama dok Nikola Gruevski ne podnese ostavku. Lider SDSM-a Zoran Zaev makedonskog premijera nazvao "kukavicom" zbog neprimerenog obračuna sa neistomišljenicima i "lopovom" jer je, kako kaže, pokrao izbore. U ponedeljak skup podrške Nikoli Gruevskom.

22.50 - Gruevski se ne predaje. Provladini mediji pišu da je opozicioni skup u Skoplju doživeo krah, jer je Zaev "skupio jedva četvrtinu" od broja ljudi koji su u centru grada pre tri godine podržali Branka Crvenkovskog i pozivaju pristalice na kontramiting koji će biti održan u ponedeljak uveče ispred Sobranja. 

19.40 - Deo pristalica opozicije podigao je šatore u centru Skoplja, najavljujući da će tu ostati dok Gruevski ne podnese ostavku, javlja izveštač RTS-a.

18.37 - Za sutra najavljen novi susret Gruevskog i Zaeva, uz prisustvo ambasadora EU i SAD. Dan kasnije, lideri suprotstavljenih opcija sastaće se u Strazburu. 

17.40 - Gotovo svi govornici ponovili da će protest trajati dok Gruevski ne podnese ostavku.

16.55 - Zoran Zaev se obraća okupljenima. Pozvao je aktuelnog premijera Nikolu Gruevskog da podnese ostavku. Minutom ćutanja demonstranti odali poštu policajcima stradalim u borbama u Kumanovu.

15.30 - Protest protiče mirno, a okupljenima se sa bine ispred zgrade makedonske vlade obraćaju predstavnici studenata, intelektualaca i NVO. Zoran Zaev došao na protest.

14.52 - Čelnici vladajuće koalicije pozivaju na masovan kontramiting ispred makedonskog parlamenta Sobranja u ponedeljak uveče.

14.15 - Počeo protest u Skoplju. Hiljade demonstranata kreće se od zgrade Vlade Makedonije ka parlamentu. Prema procenama organizatora, okupilo se nekoliko desetina hiljada ljudi.

13.37 - Sve veći broj građana u centru Skoplja.

12.18 - Policijska vozila na ulicama Skoplja, javljaju makedonski mediji. Portparol policije Ivo Kotevski rekao je da je angažovan "odgovarajući broj policajaca".

11.45 - Policija postavila kontrolne punktove na putevima. Građani koji su krenuli na protest opozicije žale se da policija zaustavlja i pretresa sve autobuse, prenose makedonski mediji.

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev na masovnom antivladinom protestu u Skoplju poručio je premijeru Nikoli Gruevskom da podnese ostavku, javlja izveštač RTS-a.

"Nikoli Gruevskom su odbrojani sati", rekao je Zaev, koji je premijera nazvao "kukavicom" zbog neprimerenog obračuna sa neistomišljenicima i "lopovom" jer je, kako kaže, pokrao izbore.

Lider SDSM-a je, takođe, pozvao građane, pripadnike svih etničkih zajednica – Makedonce, Albance, Srbe i Turke – i članove raznih političkih stranaka i udruženja, da ostanu ispred sedišta Vlade sve dok Gruevski i njegov kabinet ne podnesu ostavke.

"S voljom ili ne, Gruevkom je došao kraj", rekao je Zaev burno pozdravljan od prisutnih građana.

"Makedonija će biti zajednička multietnička država, država ravnopravnih građana. Završeno je vreme velikog patriotizma", napomenuo je Zaev.

"Gruevski, nemoj da odugovlačiš, tvoje vreme je isteklo", rekao je lider SDSM-a i dodao da jedino što aktuelni premijer u ovom trenutku može da uradi jeste da – napusti vladu.

Zaev je, takođe, odao počast policajcima poginulim u kumanovskom oružanom obračunu sa teroristima i istakao da je šteta koju je Gruevski napravio "velika kao što je velika Makedonija".

Lider SDSM-a pozvao je na formiranje prelazne vlade koja bi u određenom roku trebalo da raspiše fer i demokratske izbore.

"Gruevski se plaši ostavke, ali to je jedino rešenje. Ovaj 17. maj miriše na slobodu i ući će u istoriju kao dan kada je došlo do stvaranja slobodne Republike Makedonije", poručio je Zaev.

Od međunarodne zajednice, kaže, očekuje pomoć tako što će se više angažovati u mirnom rešavanju političke krize u Makedoniji.

Zaev je zatražio i smenu javnog i republičkog tužioca i rukovodstva državnih medija.

Kada se promeni vlast, Makedonija će, uveren je Zaev, biti zajednička stabilna multietnička država sa jednakim pravima za sve koji su u njoj rođeni, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Građanima je obećao fer raspodelu zarada i penzija, efikasniju zdravstvenu politiku, preventivnu kaznenu politiku, kao i da vlada neće trošiti budžetska sredstva za izborne kampanje.

"Republika Makedonija će biti primer perspektivne socijalne države", rekao je Zaev i ukazao na potrebu reforme obrazovanja i autonomiju Univerziteta, sa centrom u Skoplju.

Veliki broj građana iz gotovo svih gradova Makedonije došao je u Skoplje, organizovano, autobusima, vozovima, automobilima – kako se ko snašao.

Obezbeđeno je nekoliko hiljada ležaljki, vreća za spavanje i šatora u improvizovanom kampu, gde će pristalice opozicije kampovati do ostavke premijera Nikole Gruevskog.

Tokom mitinga okupljeni su držali zastave Makedonije i Albanije, kao i transparente: "Ostavka", "Zbogom, Nikola", "Svaki čovek ima pravo na zdravu životnu sredinu", "Nema ti spasa od narodnog glasa", "1941. sam bio partizan, a 2015. protestujem".

U protest je uključeno 14 stranaka i građanskih pokreta, među kojima su i neke manje partije Albanaca, kao i evroposlanik socijaldemokratskog bloka u Evropskom parlamentu Ričard Hovit, ambasador EU u Skoplju Ervan Fuere i Holandije Simone Filipini.

Deo analitičara smatra da građani Makedonije, bez obzira na nacionalnu pripadnost, imaju mnogo razloga za masovan protest protiv vlade koja je već devet godina na vlasti, a država je najsiromašnija, ne samo u regionu već i u svetskim razmerama.

Oni podsećaju da je Makedonija pre desetak godina bila lider u evroatlantskim integracijama, a danas je na začelju među državama u regionu, na putu da izgubi čak i preporuku za članstvo u EU.

S druge strane, Gruevski tvrdi da ostavku neće podneti jer to smatra kukavičkim činom.

Ono što dodatno komplikuje situaciju u Makedoniji jesu i nedavni događaji u Kumanovu, kada je došlo do sukoba makedonskih bezbednosnih snaga i naoružane grupe.

I u vladajućem i u opozicionom taboru vlada odlučnost, iako bi događaji koji slede mogli da donesu novo usložnjavanje ozbiljne krize koja poslednjih meseci potresa Makedoniju.

Tračak nade da bi moglo da dođe i do dogovora o prevazilaženju krize postoji jer, iako pod snažnim pritiskom SAD i Evropske unije, Zaev i Gruevski su u petak ponovo seli za pregovarački sto.

Taj sastanak se očekivano završio bez dogovora, ali je zaključeno da treba bude nastavljen u ponedeljak.

Razgovorima su prisustvovali lideri partija Albanaca – Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti, koja je koalicioni partner u vladi, i opozicione Demokratske partije Albanaca Menduh Tači.

Za utorak, 19. maja, u Strazburu je najavljen novi susret Zaeva i Gruevskog.

Za sutra je u Skoplju na istom mestu zakazan protest vladajuće VMRO-DPMNE.

broj komentara 31 pošalji komentar
(nedelja, 17. maj 2015, 22:53) - anonymous [neregistrovani]

Albanac iz Svajcarske

odmah se vidi razlika.U Svajcarskoj zive nacije iz celog sveta od svakog po malo pa nikom nista ne fali kad imaju posao I pate.Ovaj Albanac sigurno ima porodicu ,sigurno je gradio kucu u rodnoj |Makedoniji mozda rodjaci rade u njegovoj radnji ,ko zna sta I naravno da covek hoce mir jer bi da se penzionise I odzivi starost na rodnoj grudi.Tako bi bilo I sa vecinom u Makedoniji I na ceom Balkanu da im amaju posao I dobre plate.U tome je poenta POSAO I PLATE...

(nedelja, 17. maj 2015, 22:10) - anonymous [neregistrovani]

neka njih

neka rade sto god hoce jer su bar do sada bili mnogo pametniji od nas

(nedelja, 17. maj 2015, 21:48) - Rade [neregistrovani]

Neshvatljivo?

Više me brine ovaj način izvještavanja?
Izgleda kao normalno da se vlast mijenja na ulici, umjesto na izborima.
Tako misle i važni ambasadori.
Strašno...

(nedelja, 17. maj 2015, 20:06) - anonymous [neregistrovani]

Lažna nada nista više

Lažna nada ništa više

(nedelja, 17. maj 2015, 18:27) - anonymous [neregistrovani]

Razlog za protest

Koji je to stvarni razlog za protest? Sadašnji predsednik je pobedio na nedavnim izborima? U čemi je problem? Obzirom da protest direktno podržavaju ambasadori stranih evropskih država očigledno je da nije ekonomija razlog protesta nego politika i mešanje stranih službi i stranih državljanaj u unutrašnje stvari Makedonije!? Ako hoće smenu vlasti neka sačekaju nove izbore, tako se to radi u EU. 

(nedelja, 17. maj 2015, 16:07) - anonymous+ [neregistrovani]

Убеђени .... у своју пропаст

Укрштени барјаци македонски и албански ?

Одлична режија, браттство и јединство на Куманово!

(nedelja, 17. maj 2015, 16:06) - anonymous [neregistrovani]

Miting

Deset hiljada I nije bas veliki miting

(nedelja, 17. maj 2015, 16:01) - anonymous [neregistrovani]

Poruka Opoziciji

Svako ima svoje razloge za protestovanje, ali cim pocnu da vas podrzavaju albanci koji pljuju bivsu ministarku policije zbog akcije u Kumanovu i uzvikuju parole podrske UCK (OVK), znajte da nesto ne valja

(nedelja, 17. maj 2015, 15:51) - anonymous+ [neregistrovani]

Самокрес ...

Србија да узме за осбиљно разматрање начин рада, дешавања,медијске смицалице , инциденте у БЈРМ !?

Македонско пролеке?

(nedelja, 17. maj 2015, 15:31) - anonymous [neregistrovani]

Albanske demonstracije

Ove Albanske demonstracije sa Makedonskim zastavama prete da odvoje Srbiju od Grcke. Veliki infratrukturni projekti na balkanu se propasti i Kina ce povuci svoja ulaganja.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">