Zaev optužio Gruevskog da trguje imenom države

Dan uoči antivladinog mitinga u Skoplju u organizaciji opozicionog saveza SDSM, Zoran Zaev je optužio premijera Nikolu Gruevskog da trguje ustavnim imenom Republike Makedonije.

Objavljujući 33. "medijsku bombu" u okviru "Istina o Makedoniji", kojima opozicija želi da dokaže da Gruevski treba da ode sa te funkcije, Zoran Zaev je rekao da se ne radi o informaciji iz zvaničnog pregovaračkog procesa već o kontaktima sa "andergraund posrednicima i posrednicima od poverenja južnog makedonskog suseda, Grčke".

Zaev je, na konferenciji za novinare, nakon što je obelodanio audio-zapis prisluškivanih razgovora, rekao da je aktuelni premijer te razgovore vodio u trenutku kada je druge nazivao plaćenicima i zagovornicima protiv ustavnog imena Republike Makedonije, javili su makedonski mediji, prenosi Tanjug.

Iz audio-zapisa koji je predstavio Zaev proizlazi da su u te pregovore pored Gruevskog uključeni bivši šef tajne službe i bliski rođak premijera Sašo Mijalkov, bivši ministar spoljnih poslova Antonio Miloševski, kao i Zoran Janevski.

Kao moguća imena za Makedoniju u tim pregovorima su navodno pominjana "nezavisna RM", "demokratska RM", "gornja", "donja vardarska", "severna" na insistiranje Gruevskog, bez ikakve skraćenice ispred.

Zaev je najavio pauzu u objaljivanju "medijskih bombi" zbog sutrašnjeg antivladinog mitinga koji će, kako je rekao, trajati do kraja, dok premijer Gruevski ne podnese ostavku.

On je rekao da će to biti miran i nenasilan protest više opozicionih stranaka među kojima i nekoliko albanskih, kao građanskih pokreta.

Objavljivanje prisluškivanih razgovora, međutim, neće biti prekinuto, rekao je Zaev.

"Građanima ostajemo dužni snimak za slučaj 'Monstrum'. Ovi dokazi će biti podeljeni građanima u odgovarajućem trenutku", rekao je Zaev

Reč je o slučaju ubistva petorice Makedonaca na jezeru Smiljkovac, kraj Skopolja, za šta su prvostepeno na doživotne robije optužena šestorica Albanaca.

Zaev je rekao i da će lično sve vreme prisustvovati mitingu, osim ukoliko ne bude morao da odsustvuje zbog pregovora u vladi u vezi sa ostavkom Gruevskog.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">