Čitaj mi!

"Bomba" trese Makedoniju, prisluškivani i ambasadori

Makedonske tajne službe su poslednjih godina, osim 20.000 državljana Makedonije, prisluškivali i "ambasadore šest najuticajnijih stranih država", tvrdi lider opozicije Zoran Zaev. Direktne pretnje upućivane su sudijama i tužiocima. Premijer Nikola Gruevski koordinisao "osvetničku akciju" protiv finansijera nekadašnje televizije A1, tvrdi SDSM.

Lider makedonskog opozicionog Sodijaldemokratskog saveza Zoran Zaev izneo je seriju novih optužbi protiv premijera Nikole Gruevskog i njegovih najbližih saradnika, tvrdeći da su menjali zakone kako bi se osvetili političkim neistomišljenicima, prisluškivali ambasadore i pretili tužiocima i sudijama.

Osim tih optužbi, Zaev je najavio da će uskoro objaviti i seriju dokaza kojima će biti razotkrivene "neviđene" malverzacije tokom izbora 2011, 2013. i 2014. godine.

"Neka čeka javnost. Izbori su vrh. Način na koji su sprovođeni 2011, 2013. i 2014. godine nije viđen nigde drugde na svetu", rekao je Zaev, koji je u petak izneo petu seriju dokaza o aferi prisluškivanja oko 20.000 građana Makedonije.

Šef makedonske opozicije objavio je snimke telefonskih razgovora premijera i ministra transporta, na kojima se čuje tok dogovora o hitnoj promeni urbanističkih planova i rušenju tržnog centra "Kosmos" čiji je finansijer bio vlasnik Televizije A1 Fijat Canoski.

Zaev je naveo da SDSM poseduje snimke pretnji sudijama i tužiocima, prisluškivane razgovore ambasadora "šest najuticajnijih država", kao i dokaze da su, osim mobilnih, prisluškivani i fiksni telefoni, ali i internet komunikacije.

"Njih šestorica su iz najuticajnijih država. Neću da govorim o detaljima, jer imamo nameru da im to saopštimo. Nećemo da se sa tim naslađuje javnost", rekao je Zaev.

Ukoliko se ove optužbe pokažu kao tačne, to bi moglo predstavljati kraj političke karijere Nikole Gruevskog i njegove partije VMRO–DPMNE.

Premijer Gruevski je, pre dva dana, odbacio optužbe opozicije da pokušava da prisluškivanjem kontroliše celu Makedoniju, navodeći da neće dozvoliti destabilizaciju države, a da eventualne zloupotrebe treba da potvrde državni organi.

Makedonski premijer je takođe naveo i da ga prisluškuju tajne službe. Ranije je optužio Zaeva da radi za strane obaveštajne službe. 

 

broj komentara 9 pošalji komentar
(nedelja, 08. mar 2015, 13:53) - anonymousRadovan [neregistrovani]

Pa,i Amerika prisluskuje ceo Svet

A,i sve spec sluzbe sirom Sveta,prate tajna zbivanja u granicama svoih mogucnosti,ako ne suseda i sire,ondah u svom okruzenju,i to je javna tajna,koja cesto prodire u javnost.Ovi su se uhvatili za rep,umesto za glavu,a to je dosta rizicno.

(petak, 27. feb 2015, 23:03) - anonymous [neregistrovani]

Majdan

Ma kakav Majdan, ovo je nešto drugo. Ovde samo članovi VMRO DPMNE koji su partiski zaposleni bez adekvatne školske spreme bi i puškom branili svoja radna mesta u administraciji. Diktatura u srcu Evrope? EU to neće dozvoliti. Da se nelažemo,Kinezi negrade autoputeve u Makedoniji,već su dali kredite po određenoj kamatnoj stopi od čega će profitirati. Radi se o dva različita koncepta. Jedan koncept želi da vlada pravo, a drugi koncept da vlada mala grupa ljudi,porodični klan. Prekršena je i Bečka konvencija gde je izričito potencirano da diplomate netrebaju da se prislušuju čak i kad sudske vlasti to traže od izvršne vlasti,jer uživaju diplomatski imunitet. Gasovod,ko i da bude vlastodržac,gradiće zbog ekonomske opravdanosti i profita. Ali niko neće ulagati u državi gde je premijer kadija koji tuži i koji sudi, niti istok niti zapad. Najveći investotori su sumljive kompnaje sa Kajmanskih ostrova, Belize i sličnih njima. Ovo nema veze niti sa Rusijom niti sa SAD. Dovoljno je pročitati kolumnu g-dina Fuerea koji je bio Visoki prestavnik EU u Makedoniji i sve će vam biti jasno. Možda bi redakcija mogla da objavi u celost kolumnu Fuerea da bi čitaocima ovog popularnog sajta ne samo u Srbiji,već i regionu bilo puno jasnije. U Makedoniji vlada medijumski mrak pa građani Makedonije se okreću iformativnim sredstvima iz regiona kako bi saznali nešto više. Ujedno kao građanin Makedonije Srpskog porekla čestitam Vam za Vašu profesionalnost i objektivnost. Poruka svima, Majdan se neće ponoviti, ne ovde,ne u Makedoniji, ovo je test iz demokratije koji jednostavno se mora položiti. Posle svega iznesenog od strane opozicije Premijer Makedonije ćuti, jer pred istinom i Bogovi ćute.

(petak, 27. feb 2015, 21:35) - anonymous [neregistrovani]

Ameri organizuju Majdan u Makedoniji

Hoce da sprece prolaz gasovoda ..Provaljena igra. Nasli su razne makedonske verzije Potrosenka..

(petak, 27. feb 2015, 19:03) - bata [neregistrovani]

"bomba"

Nije bitno ko koga prisluskuje vec to da su obelodanjene kriminalne radnje makedonske vlade!!!

(petak, 27. feb 2015, 18:05) - StefanSK [neregistrovani]

EuroMaidan Makedonska verzija

Zapad (EU i US) su postali nervozni zbog cinjenica da Vlada RM upravljana od Nikola Gruevski u poslednjih nekoliko godina je pocela da se vrti prema istoku (Kina i Rusija)..
Makedonski izvoz u Rusiji u 2014 ima rast od 200 %.Makedonija nije uvela sankcije Rusiji.Kinezi momentalno grade 2 autoputa u Makedoniji a u planu je i da se obnovi zeleznicka pruga Skojpe - Gevgelija (kao deo od Kineskom proektu Solun-Budimpesta)
Novi proekt South Stream (sada Turkish stream) treba da prolazi kroz GR - MK - SR - HU.
Ovo je obid da se promeni vlada i da na celu Makedonija dodje vlast koja bi stopirala novi Juzni toka sa tim i Rusko vlijanije na Balkan

(petak, 27. feb 2015, 17:48) - anonymous [neregistrovani]

@Njihov problem

Наш проблем! Ево овако...

Нова траса Јужног тока заобилази Бугарску. Грци хоће, ми хоћемо, Мађари хоће. Хоће и Груевски! Неки други мало коче, али ипак би то био изненадни добитак за Македонију.

Ал' не лези враже, што наш народ каже. Ево "бомба" афере, спрема се "Мајдан"... Не дај Боже шта све може да се деси!

Тебе се, рецимо, тиче гасовод! Све и да одбијеш да су твоју индиферентност изазвали оним билбордима. Мене много више брине шта ће тамо бити са људима. Са родбином, пријатељима... Са мени потпуно непознатим људима, на крају крајева!

(petak, 27. feb 2015, 17:31) - anonymous [neregistrovani]

Њих шесторица су из најутицајнијих држава!?

И они, тако утицајни, са (вероватно) најопремљенијим тајним службама, са армијом шпијуна већом од укупног становништва Македоније, нису знали да их Македонци прислушкују!? Сад ће то Зајев да им каже. Да их обавести!

(petak, 27. feb 2015, 17:04) - anonymous [neregistrovani]

njihov problem

A sto je to nas briga?
Mene samo cudi da su makedonci spijunirali makedonce,a niko nije spijunirao albance,narocito o planovima za stvaranje velike albanije....
dal je moguce da ih neko stalno upucuje da spijuniraju bezopasne,a opasni se ne spijuniraju????

(petak, 27. feb 2015, 16:37) - anonymous [neregistrovani]

scenario iz iste kuhinje

Što mi sve ovo miriše na Majdan u Skoplju? Već viđeno, a Zajev je postao agresivan

div id="adoceanrsvdcfhklggd">