Pahor: Pogrešno poređenje Krima i Slovenije

Slovenački predsednik Borut Pahor podržao je mirovnu inicijativu EU za nalaženje mirnog rešenja u Ukrajini i istovremeno odbacio svako poređenje stanja na Krimu sa proglašenjem nezavisnosti Slovenije.

Pahor je istakao da je sadašnje stanje na Krimu posledica okupacije. "Mi smo pregovarali o mirnom rešenju i nismo koristili silu da dođemo do slobode. Nas je napala jugoslovenska armija, mi smo se borili i pobedili, nikoga tada nismo okupirali", rekao je Pahor u razgovoru za Raša tudej na engleskom jeziku.

Na insistiranje voditeljke kako se možda mogu povući paralele između referenduma na Krimu, posle čega je on pripojen Rusiji, i Slovenije, koja se 1990. na referendumu odlučila za samostalnost, i da postoje i mišljenja kako je Slovenija time izazvala rat na području bivše Jugoslavije, Pahor je rekao da je to sasvim pogrešna percepcija i da se sadašnji događaji u Ukrajini i oni pred raspad SFRJ ne mogu upoređivati.

"Činjenica je da je ruska vojska okupirala Krim i tako napravila pogrešnu stvar, a Slovenija nije nikoga okupirala", rekao je Pahor u razgovoru za RT, vođenom tokom konferencije o bezbednosti održane u Minhenu, prenela je agencija Hina.

Slovenački predsednik je rekao da snažno podržava mirovne napore francuskog predsednika Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel, odnosno njihovu inicijativu za dijalog sa Rusijom i pronalaženje adekvatnog mirnog rešenja, ali i da čvrsto veruje u transatlantsko savezništvo Evrope i SAD.

Stanje u istočnoj Ukrajini je opisao kao pravi "rat" na terenu, čiju eskalaciju treba sprečiti zajedničkim naporima.

Na pitanje o mogućoj federalizaciji Ukrajine, rekao je da o tome treba da odluči ukrajinski narod.

"Ukrajinci treba da odrede i svoju budućnost", kaže Pahor.

Što se tiče mogućeg članstva Ukrajine u Evropskoj uniji, slovenački predsednik je rekao da se to može uporediti sa odnosom Brisela prema zapadnom Balkanu, gde proces približavanja EU stabilizuje odnose.

Pahor smatra da bi EU morala da odredi svoju politiku prema istočnim susedima i da definiše da li želi Ukrajinu kao članicu ili da odnose sa njom definiše na drugi način, kroz bliže veze.

Kada je reč o idejama o mogućoj pomoći Ukrajini u oružju, Pahor je rekao da o tome niko ne bi razmišljao kada Rusija ne bi snabdevala oružjem "separatiste" na istoku Ukrajine.

Pahor je istovremeno ocenio da su sankcije protiv Rusije za sada odgovarajuće rešenje i dodao da podržava sadašnju evropsku politiku.

Slovenija će posle rešenja krize obnoviti i jačati ekonomske odnose sa Rusijom, sa kojom želi prijateljske odnose kao i do sada, rekao je Pahor za rusku TV.

broj komentara 37 pošalji komentar
(subota, 14. feb 2015, 22:01) - anonymous [neregistrovani]

vrhnika

niste ozbilni

(utorak, 10. feb 2015, 12:38) - anonymous [neregistrovani]

slovenija je velesila

Al' je ova slovenija sila na Balkanu i u eu.
Kako ga nije stid!
Hvala

(utorak, 10. feb 2015, 11:27) - anonymous [neregistrovani]

ustavna pozicija

Slovenija je u okviru Jugoslavije imala pravo na samostalnost (vidi SFRJ Ustav), Krim nije imao pravo na samostalnost u okviru Ukrajine...

(utorak, 10. feb 2015, 10:44) - milan [neregistrovani]

Jasnija slika

Da čitateljima bude malo jasnija slika svega, ortodoksna
ili krajnja levica, jednom rečju komunisti, su jeziček do
ustavne večine vladajuće levice ili skupina, sa kojom se
može mirno vladati sa dvotrećinskom većinom...

Ljevica ili komunisti faktički i teoretski mogu vladati samo
onda, kada svoj bogati narod i svoju bogatu državi dovedu
u potpuni propad pa onda fol skupa sa svojim narodom plaču
zbog njegove sudbine in fol se trude svim silama da bar gladnih
ne bude i svu krivicu za sve nedaće, koje su njihovu državu
zadesile sve od 1945 godine, svaljuju na desnicu i vanjske te
unutrašnje neprijatelja...

Narod uvek ima samo ono, što je zaslužio i ništa drugo.

(utorak, 10. feb 2015, 10:32) - anonymous [neregistrovani]

nije nego....

Pa nije ni Krim nije nikoga porobio vec jednostavno na referendum doneo odluku o odvajanju od Ukrajine i prikljucenju Rusiji sto je uvek I bio. Sem toga pitanje na referendum na Krimu je bilo daleko vise fer i jasno, nego sucmurasto pitanje na referendumu u Sloveniji. 

(utorak, 10. feb 2015, 07:20) - Predrag [neregistrovani]

Smesno je...

...da se i nakon cetvrt veka posle tog oruzanog sukoba u Sloveniji jos uvek govori ista ta neistina kao i tada. Lazu ne samo svoju javnost, vec i ceo svet. Pitajte nekog Nemca, Amerikanca ili Britanca sta bi radila njihova vojska da ih neko iznutra napadne. Sigurno ne bi sedeli skrstenih ruku. Ali oni bi rekli da se to nemoze usporediti sa Jugoslavijom. Po njima se nista nemoze usporediti sa bilo kojim konfliktom u bivsoj YU. To im daje zeleno svetlo da cackaju gde god mogu ali kad tad ce da se i oni opeku.

(utorak, 10. feb 2015, 05:57) - anonymous [neregistrovani]

neuoredivo svakako ali

JNA je bila federalna armija koja je bila napadnuta u jednoj od clanica te federacije. Slovenska teritorijalna odbrana je pucal na sve zivo sto se mrda u zelenoj uniformi. Bio sam u Mariboru tokom proglasenja samostalnosi I vide kako sa PAM -m je gadjano vozilo sa oznakom crevenog krsta. Najveci broj vojnika je bio uzrasat do dvadeset godina. Pahore sramite se izjava koje su netacne. Ne mogu vas nazivati gospodinom jer to niste.

(utorak, 10. feb 2015, 03:53) - anonymous [neregistrovani]

Slovenija

Jos je Jugoslavija bila i ne vadi te se. Imali ste vetar u ledjima kao sto je i RH imala,ali vi ste se izvukli i ostavili ste ostaloj Jugoslaviji(Srbija i BIH) najvecu stetu. Neverovatno koliko se branite,a u pravu ste da niste kao Krim ,nego vi ste kao KiM sada tkz Kosovo,tako sto ste je priznali na isti nacin kao sto ste i sami sebe priznali. Na pogresan nacin ste postali samostalni! Nakraju,niste vi samostalne drzave,vi ste Brisel/NATO drzave. Zasto ste se uvukli u Jugoslaviji,kad ste mogli biti pod onim drugima davnih dana.

(utorak, 10. feb 2015, 02:50) - anonymous [neregistrovani]

slovenija

sve ove slovence, treba staviti na listi ratnih kriminalaca, preko interpola, njihovo mesto je u hag, da odgovaraju za ratne zlocine(postoje dokazi za to, austrijska televizija ima originalni snimak, kako pucaju u nenaoruzane vojnike na karauli, ti vojnici su imali bele zastave u ruke i xteli su da se predaju. 

(ponedeljak, 09. feb 2015, 23:48) - anonymous maribor [neregistrovani]

dusan.petkovic

U SAD ako neko napadne federalne jedinice regularne vojske a to je bila JNA u Sloveniji ode glava.
Ima puno napisanih knjiga i zapisa kako je bilo , pa se sve zna i sve se može proveriti.Ako koza laže rog ne laže.Ima i svedoka na pretek.Račun je veliki i polako dolazi na plaćanje i kad tad mora biti plaćen.
Jedan ozbiljan presednik države ne sme dozvoliti sebi ovakve izjave.