Čitaj mi!

Nevreme aktiviralo vulkan u Makedoniji

Veće količine dima počele da izlaze iz mini-vulkana Duvalo u selu Kosel kod Ohrida. Stručnjaci kažu da nema razloga za zabrinutost - dim izlazi iz vulkana zbog nepogoda koje su u poslednje vreme zadesile region.

Veće količine dima počele su da izlaze iz vulkana Duvalo u selu Kosel kod Ohrida, a ohridska protivpožarna jedinica odmah je otišla na teren, javili su makedonski elektronski mediji.

Vulkan Duvalo predstavlja aktivnu geotermalnu površinu koja liči na minijaturni krater prečnika oko pola metra i dubine oko 30 centimetara, iz kojeg izlaze gasovi ugljen-dioksid i vodonik-sulfid.

Iz vulkana obično izlazi beo dim sa mirisom sumpora, ali u sredu je, kako navode makedonski mediji, dim bio crn i "smrdeo je na zapaljenu gumu", što je izazvalo paniku u oblasti Ohrida.

"Naša ekipa je na terenu, ali preventivno, jer nije bilo potrebe za intervencijom. Vulkan reaguje na promenu vremena", objasnio je dežurni iz vatrogasne službe.

Kažu da je to prvi put da su dobili poziv da se vulkan aktivirao, jer se ovaj fenomen pre nije događao, odnosno dim se nije širio izvan samog otvora vulkana.

Stručnjaci objašnjavaju da je to prirodna pojava i da dim izlazi iz vulkana usled većih prirodnih aktivnosti u poslednjih nekoliko meseci i onoga što se dešava u regionu - potresa i poplava.

Zbog ove pojave oglašena je uzbuna u svim nadležnim institucijama, a pre svega u Centru za krizne situacije.

broj komentara 10 pošalji komentar
(petak, 30. maj 2014, 17:46) - anonymous [neregistrovani]

Nikola

Vulkan Duvel u selu Kosel je jedini zivi vulkan na Balkanu... 5 km oko Vulkanu u kontinuitetu se oslobadja sumpor i neogodan miris sto ljudima koji zive u selu ne smeta jel su vec navikli. Vulkanska ili bio kiakva aktivnost ovog vulkana je povezana sa Vezufom vulkana kod Napulja. Tako da sledeca aktivnost vulkanska bi mogla da bude Vezuf.

(petak, 30. maj 2014, 02:42) - slavica [neregistrovani]

vreme

nema mesta za panike..evo pozivamo vas sve da budete nasi gosti u prelepom Ohridu

(četvrtak, 29. maj 2014, 16:11) - anonymous [neregistrovani]

Vreme

Ima li još nešto da nas zadesi !?

(četvrtak, 29. maj 2014, 15:13) - anonymous [neregistrovani]

допуна = лажна узбуна

. . . и никаквих сеизмичких активности НИЈЕ било / и НЕМА = као предзнак евентуалне активности „вулкана“ . . .

(četvrtak, 29. maj 2014, 14:36) - anonymous [neregistrovani]

лажна узбуна

још као мали (када сам аутобусом путовао тим путем) памтим да је шофер упозоравао да се сви прозори затворе, јер је наилазио непријатан мирис сулфура (дифозгена) . . . подојави = на лице места су изашли одговорни и појаснили да је у питању нормална појава јер су ЕКО-неодговорни годинама одлагали шут на природни отвор...па је негде на другом месту природа нашла одушак...иначе, овај (једини вулкан на Балкану) је „мртав“ преко 15 милиона година . . .

(četvrtak, 29. maj 2014, 14:32) - нип /г.и. [neregistrovani]

вулканска `агенда`

Према Г.И. (Гравитациона Индукција) посматрањима, око новог месеца су изразите и сеизмичке `агенде` - укључујући и вулканске...

(četvrtak, 29. maj 2014, 13:37) - Dragan [neregistrovani]

Nema mesta za paniku

To sto je smrdelo na zapaljenu gumu, i jeste bila zapaljena guma! Neodgovorni pojedinci lokalnog stanovnistva odlagalo je kabasto smece na samom "vulkanu", odnosno rupi odakle izlaze gasovi; rupa je bila vremenom "zatvorena", pa se u jednom trenutku oslobodila, ali i smece je bilo zapaljeno...To se desilo i 2004. te godine! Pozdrav iz Ohrida!

(četvrtak, 29. maj 2014, 13:33) - anonymous [neregistrovani]

Maj mesec Balkan

Na Balkanu nema mira. Dosta je vise!

(četvrtak, 29. maj 2014, 13:26) - anonymous [neregistrovani]

Vulkan?

Na Balkanu ipak nema zivih vulkana, pa to nije ni ovo. Ovo je samo ostatak nekog starog vulkana i dokaz vulkanske aktivnosti. Takvih pojava na Balkanu ipak nije malo. Neke su cak i vrlo poznate kao Sijarinska banja kod nas ili Rupite u Bugarskoj.

(četvrtak, 29. maj 2014, 10:07) - vlada [neregistrovani]

android

jos to samo fali