Čitaj mi!

Vukovar, protest mladih iz Hrvatske i Srbije

Grupa mladih iz Srbije i Hrvatske protestovala je u Vukovaru zbog napada hrvatskih navijača na kafić, čiji su vlasnici vukovarski Srbi.

Protest na Trgu Franje Tuđmana u Vukovaru organizovala je sinoć grupa mladih iz Hrvatske i Srbije, okupljenih na treningu prekogranične saradnje koji organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava iz Zagreba i Beograda, prenosi Tanjug.

Mladi iz osam pograničnih opština (Subotica, Šid, Bačka Palanka, Apatin, Osijek, Vukovar, Pakrac i Slavonski Brod) poručili su da se etnički motivisanom nasilju mora stati na put, saopštila je Inicijativa mladih.

Grupa je nosila transparente ispisane latiničnim i ćiriličnim pismom na kojima je pisalo: "Vukovar mira", "Vukovar jednakosti", "Vukovar slobode", "Vukovar ljubavi".

Ističu da nasilje ne može da bude rešenje nikakvog problema i da se upotrebom sile samo dodatno produbljuje etnička distanca između dve zajednice.

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava u Zagrebu Bojan Fligler osudio je nasilje i istakao važnost promovisanja drugačijih vrednosti među mladima, vrednosti poput mira i tolerancije.

Akcija mladih iz opština u pograničnim regionima Srbije i Hrvatske podstaknuta je incidentom koji se juče desio u jednom kafiću u Vukovaru.

U napadu navijača hrvatskih košarkaških timova koji su se vraćali iz Beograda sa utakmica odigranih prethodnih dana između Crvene zvezde i Cibone, odnosno Partizana i Cedevite, povređeno je više osoba srpske nacionalnosti, navodi se u saopštenju.

Jedan od organizatora akcije Leo Tot iz Vukovara kaže da se ovakvi incidenti često dešavaju u njegovom gradu, ali da je danas imao potrebu da reaguje zbog toga što su činjenice o događaju pogrešno prenete u medijima.

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda Đorđe Bojović poručio je da mladi iz Srbije moraju da znaju šta se tokom 90-ih dogodilo u Vukovaru, da posete Ovčaru i Bolnicu, da insistiraju na pokretanju pitanja odgovornosti Beograda za trenutnu situaciju u Vukovaru.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. apr 2014, 00:52) - anonymous [neregistrovani]

eee

A,važno da su u uniji

(nedelja, 27. apr 2014, 19:44) - anonymous [neregistrovani]

za Antinacionalistu

Bravo, slažem se s tobom.
Nacionalizam je dječija bolest svakog naroda.
Ljudi su univerzalni, nacije bi trebalo da nestanu. Ljubav Božja ne pozna nacije, samo dobre ljude.

(nedelja, 27. apr 2014, 16:19) - Антинационалиста [neregistrovani]

Коначно нешто нормално

Коначно да се неко искрено успротивио националистима. По мени национализам су измислили владри да би владали. Да ли су постојали Срби или Хрвати пре хиљаду или две хиљаде година, вероватно нису, то је вероватно био један народ како год да се звао. Као што од пре десет година постоје и бошњаци, тако су настали и Срби и Хрвати и све остале нације на свету само је питање када у ком времену. Ако верујемо у Христа, Алаха, Буду итд., онда верујемо да смо постали од двоје људи, или нешто више. Углавном раније нису постојале нације постојали су људи. А ми због некаквих нација данас ратујемо. А што је најгоре од свега нико од нас са ових простора не може да гарантује да је Србин или Хрват, бошњак, Македонац или Црногорац, свако од нас зна историју својих предака 50, 100, или 200 година у назад, а шта је било пре тога нико не зна. На крају крајева као што сам горе напоменуо није ни битно, СВИ СМО МИ ЉУДИ који смо изманипулисани владарима модерног света!

(nedelja, 27. apr 2014, 13:23) - Dragan [neregistrovani]

Bravo

Kao intelektualcu, uvek me je mucilo, kako da ja, kao pojedinac uticem na svoju okolinu da sprecim 'nacionalisticke" ispade od bilo koje strane!Kad sam studirao u Zagrebu imao sam zastitu kao Srbin oh Zagrebcana Hrvata od takvih napasnika...U stvari, navijacke "horde" danasnjice nemaju nista sa nacionalzmom, oni su u sluzbi pojedinaca koji njima manipuliraju; povezani su sa drogom i lopovluku, i organizirani su!!?