Nova dvojezična ploča u Osijeku

Ploča sa dvojezičnim, latiničnim i ćiriličnim natpisom, skinuta sa zgrade u kojoj se nalazi Veće srpske nacionalne manjine grada Osijeka, saopštila policija. Policija traga za počiniocem. Kasnije postavljena nova ploča.

Nepoznati počinilac u Osijeku je skinuo i odneo ploču s dvojezičnim, latiničnim i ćiriličnim natpisom, sa zgrade u kojoj se nalazi Veće srpske nacionalne manjine grada Osijeka, saopštila je osječko-baranjska policija. Kasnije je postavljena nova ploča.

Ploča je sa zgrade skinuta i ukradena u petak, a osiječka policija traga za počiniteljem, objavila je agencija Hina.

Juče je dvojezična tabla skinuta i sa zgrade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Vukovaru, a prethodno je nepoznati počinilac tablu skinuo i sa zgrade Prekršajnog suda.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da skidanje ploča s dvojezičnim natpisima u hrvatskim gradovima ne utiče dobro na međunacionalne odnose i ponovio da taj problem rešava Vlada.

"To sasvim sigurno ne utiče dobro na međunacionalne odnose, upozoravao sam na potrebu da se to reši i vidimo da vlada rešava stvari, pričekajmo da vidimo šta će dogovoriti", rekao je Josipović povodom skidanja ploče. 

Manje plastične table, presvučene folijom, postavljene su pre nekoliko dana na visini iznad tri metra u Vukovaru na zgrade Županijskog i Opštinskog tužilaštva, Županijskog, Opštinskog i Prekršajnog suda i na zgradu Zavoda za zapošljavanje, ali su već dve skinute.

Za ponedeljak, 28. oktobar, zakazan je novi razgovor protivnika ćirilice sa premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem, koji je juče izjavio da na prošlom sastanku sa predstavnicima "štaba za odbranu hrvatskog Vukovara" nije postignut nikakav dogovor već su samo razgovarali.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. okt 2013, 13:34) - боре [neregistrovani]

ма..

Не треба им камера, знају они ко то ради.

(subota, 26. okt 2013, 23:58) - anonymous [neregistrovani]

e da

kazu "branioci" Vukovar treba da bude grad sa posebnim pijetetom ,a kako izgleda i Osijek i jos mnogi drugi gradovi pa ce na kraju traziti da cela Hrvatska bude drzava sa posebnim pijetetom i to sve zbog Srba i cirilice , pa se pitam ima li ijedan pametan covek koji ce potvrditi da u toj EU drzavi postoji imalo demokratije.

(subota, 26. okt 2013, 17:28) - anonymous [neregistrovani]

Kamera

U Hrvatskoj izgleda nisu jos culi za obezbedjenje oblekta KAMEROM . Ovo sve lici na onu narodnu : "cuvala koza kupus", tako se cuvaju dvojezicne table u Hrvatskoj kao sto koza cuva kupus. .