Čitaj mi!

Josipović nezadovoljan međunacionalnim odnosima

Postoji "određeni poremećaj" u međunacionalnim odnosima u Hrvatskoj, rekao Ivo Josipović. Zbog toga sam pokrenuo inicijativu za konsenzus o uvođenju ćirilice u opštinama u kojima su Srbi trećina stanovništva, naglasio hrvatski predsednik.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je da u toj zemlji postoji "određen poremećaj" kada je reč o međunacionalnim odnosima, istakavši upravo zato pokrenuo inicijativu o postizanju konsezusa oko uvođenja ćirilice u gradovima i opštinama Hrvatske gde Srbi čine više od jedne trećine ukupnog stanovništva.

Prema Josipovićevim rečima, poremećeni odnosti su nešto što Hrvatskoj ne treba, zato on poziva sve relevantne faktore da razmisle o tome kako međunacionalne odnose učiniti stabilnima i boljim.

Hrvatski predsednik je dodao, kako prenosi Hina, i da je iz izjava video da mnogo političara ne misli slično kao on, pa se može ''samo nadati da su oni u pravu, a ne ja".

Josipović je u ponedeljak predložio pokretanje široke javne rasprave u društvu kako bi se postigao konsenzus o odnosu prema manjinskim zajednicama, a nakon protesta u Vukovaru povodom postavljanja dvojezičnih natpisa na pojedinim zgradama lokalne i državne uprave.

Kako je naveo, dvojezične natpise u Vukovaru trebalo bi da postavljaju zajedno predstavnici lokalne vlasti, srpskog naroda i branitelja.

Premijer Zoran Milanović je, međutim, juče rekao da nema potrebe za takvom inicijativom, jer postoji Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, koji samo treba primeniti.

Kada je reč o primeni tog zakona, Josipović je rekao da slaže sa Milanovićem.

Prvi pokušaj postavljanja dvojezičnih natpisa na zgradama lokalne i državne uprave u Vukovaru obeležili su žestoki protesti hrvatskih veterana, koji su, uprkos velikom broju policije, nekoliko ploča razbili, a nekoliko policijaca povredili.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 13. sep 2013, 09:05) - anonymous [neregistrovani]

Josipovic kao pravnik zna jako dobro da su zakoni o pravima tzv. nacionalnih manjina jasni

kakvi konsenzusi i bakraci kad samo zakonti te Hrvatske i Ustav garantuju pravo na pismo i jezik naroda koji cini vise od 1/3 stanovnistva u nekoj opstini. Kako sad konsenzus, gde je tu pravna osnova Josipovicu?

(četvrtak, 12. sep 2013, 06:45) - anonymous [neregistrovani]

Rupa na saksiji

G.Josipovic kao da se juce probudio. Pa ti odnosi nisu dobri od 1945. godine.

(sreda, 11. sep 2013, 18:35) - Воронцов [neregistrovani]

Празне приче

Када сазнам да подижу оптужнице против оних који шире мржњу, наравно независно коме припадају, повероваћу да нешто конкретно чине.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">