Čitaj mi!

Josipović sa Nikolićem i o ćirilici

Događaji u Vukovaru poslednjih sedam dana pokazuju da konsenzus u društvu prema nacionalnim manjinama nije onakav kakvim se činio, rekao hrvatski predsednik Ivo Josipović. Kaže da je sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem spreman otvoreno da razgovara o svemu, pa i o problemima oko postavljanja dvojezičnih tabli.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem spreman otvoreno da razgovara o svemu, pa i o problemima oko postavljanja dvojezičnih tabli u Vukovaru.

"Pravi dijalog i iskrena želja da se poprave odnosi moraju počivati na otvorenosti. Kao što sam spreman predsedniku Nikoliću reći što smeta meni i hrvatskim građanima, moram biti spreman da čujem i obratno", rekao je Josipović u intervjuu za Hrvatsku televiziju, upitan hoće li događaji u Vukovaru uticati na njegov najavljeni susret sa srpskim predsednikom u Beogradu idućeg meseca.

Josipović je naglasio da se i sa susedima, kao i unutar Hrvatske, mora razgovarati o onome što međusobno smeta.

"Bitno je da pobedimo strah kada je reč o Hrvatima koji traže svoja prava u Srbiji, ali i kada se traže prava za Srbe i druge u Hrvatskoj", dodao je hrvatski predsednik.

Josipović je rekao da događaji u Vukovaru poslednjih sedam dana pokazuju da konsenzus u društvu prema nacionalnim manjinama očigledno nije onakav kakvim se činio.

Zbog toga predlaže novu, javnu raspravu da bi se, kako je rekao, ponovo raspravio fundamentalni odnos prema nacionalnim manjinama. On je predložio da se u raspravu uključe svi učesnici društva, od Vlade do branitelja, Vukovaraca i nacionalnih manjina.

"Ovu situaciju treba rešiti tako da niko iz te priče ne izađe poražen ni povređen. Ovo je prilika da se pokaže kako je hrvatsko društvo dovoljno snažno da nađe dogovor o temeljnim pitanjima. To je nešto na čemu se očito duže nije radilo, ali ne vidim nečiju, konkretnu individualnu krivicu za to", rekao je Josipović i ponovio da ne treba skidati postavljene dvojezične table.

Hrvatski predsednik je dodao da bi voleo da se tema dvojezičnosti u Vukovaru ne koristi za politička prepucavanja, već za postizanje rešenja kojim će svi biti zadovoljni.

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 10. sep 2013, 21:27) - Драган, Dragan [neregistrovani]

ćirilica

Za nas Srbe nije važno da li je to ćirilica ili latinica, mi znamo da čitamo oba pisma, za razliku od Vas, Драга господо

(utorak, 10. sep 2013, 19:40) - anonymous [neregistrovani]

@Latinica i nista više

Krajinu cemo osloboditi kad tad, pa ce opet biti Cirilica u svim tim krajevima koje ste okupirali. U vasem ostatku (Hrvatskoj) mozete da pisete i Marsovski ako hocete.
Tek je prvo poluvreme zavrseno, gospodo Hrvati, vidimo se u drugom!

(utorak, 10. sep 2013, 19:33) - anonymous [neregistrovani]

Latinica i nista više

Kad vaš Dnevnik bude latinični tad će u Vukovaru biti Ćirilica a znate kad će to biti?
NIKADA! Zato Srbi ne igrajte se sa vatrom ako vam mi Hrvati ne odobrimo ulazak u EU nikada vi nećete postati dio Europske obitelji konci su sada u našim a ne vašim rukama upamtite to susjedi.

(utorak, 10. sep 2013, 19:06) - anonymous [neregistrovani]

latinica u Srbiji

pa EU poznaje latinicu a ne cirilicu shvatite vi srbi.

(utorak, 10. sep 2013, 18:48) - Ratko [neregistrovani]

Treba sve izbalansirati i taj recept je dobar, razgovor i uvažavanje različitosti su prava mera za uspeh svake države

Stvarno nisam ljubitelj ni Hrvatske a posebno ne njenog predsednika, ali ovo što je izjavio jedno je uravnoteženo mišljenje, kako god ono što mene zanima a ima veze sa HR su Srbi u HR, da li se njihova prava poštuju ili ne, oni me zanimaju jer u moji sunarodnici. I dalje me zanima da li će neko odgovoriti kako to da u Hr ne može, jeste, slazem se desili su se zločini, ali i kako da u Srbiji sve može, a Srbi su najveće žrtve svih ratova, pa opet , revanšizma nema, i ajde da iskreno kao čovek kazem i to..iskreno draže mi je ovo što naši poštuju , nego da je kao u hrvatskoj, bez obzira na Holokaust i genocid koji smo mi Srbi doživeli. Poštovanje drugih naroda pravi je recept, nema alternative, jer gradjani Srbije koji nisu Srbi, nisu krivi za naše žrtve bilo pre 72g bilo pre 22g.

(utorak, 10. sep 2013, 16:49) - anonymous [neregistrovani]

Zamazivanje ociju!

Ja neznam kome Hrvatska zamazuje oci? Dva genocida u 20-tom veku nad Srpskim narodom, ukorjenjena mrznja vecine Hrvata prema Srbima i svemu sto je Srpsko, nasilno oduzeta imovina, neznani grobovi Srba koji se ne otkopavaju, Hrvatski ratni zlocinci koji slobodno setaju i mnogo toga jos, a oni nam kao daju dvojezicne table (pazi molim te Cirilica je na njima) i te table nemogu da opstanu!
Pa ovo je samo jedan mali primjer situacije u "demokratskoj, Evropskoj" Hrvatskoj.
Pa sta Srbija ima da raspravlja sa Hrvatskom?
Odrzavati samo ekonomske odnose i to po sistemu jedan na jedan!

(utorak, 10. sep 2013, 16:20) - Geronimo [neregistrovani]

Genocid

Mi znamo da Hrvatska nije bila drzva,nasilno stavljanje Srba iz Krajine u Hrvatsku i progon moze se nazvat genocid,to je vidio celi svet,al eto svi se prave gluvi i slepi ,toliko o pravdi.

(utorak, 10. sep 2013, 12:37) - anonymous [neregistrovani]

Ћирилица

Прођите улицом па ћете видети колико је у Београду и Србији реклама и натписа на латиници а колико на ћирилици. Погледајте медије.

(utorak, 10. sep 2013, 11:14) - anonymous [neregistrovani]

Razgovor

Neko pametan je rekao davno: Bolje je i hiljadu dana razgovarati, nego 1 dan ratovati. Da smo imali ljude spremne na razgovor 1991. na svim stranama, danas ne bi bilo ni izbeglica, ni branitelja, ni hiljade drugih problema i mržnje... Jednostavno, sigurno bi se izbegle neke stvari koje su do dan danas ostavile teške posledice na obične ljude bez obzira kojoj naciji pripadali. 

(utorak, 10. sep 2013, 10:01) - anonymous [neregistrovani]

ostavite cirilicu?

... razgovor sa nasim pretsednikom Nikolicem na temu cirilice je samo bezanje od mnogo vaznijih problema kiji postoje (izbeglice, nestale osobe, granica,....). Hrvatska ima svoje zakone za cirilicu, neka ih sprovodi sto joj je i obaveza kao clanici EU.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">