Čitaj mi!

EU se neće mešati u spor oko ćirilice

U spor oko ćiriličnih tabli u Vukovaru, EU nema nameru da se meša, rekao portparol evropskog direktorata za obrazovanje, kulturu i multijezičnost Denis Abot. Štab za odbranu Vukovara najavio da neće odustati od protivljenja dvojezičnim natpisima u Vukovaru.

Evropska unija nema nameru da se meša u spor oko ćiriličnih tabli u Vukovaru, rekao je portparol evropskog direktorata za obrazovanje, kulturu i multijezičnost Denis Abot.

Upitan da prokomentariše stanje u Vukovaru, gde demonstranti ne dozvoljavaju postavljanje dvojezičnih tabli koje su propisane zakonom, Abot je podsetio da je poštovanje kulturne raznovrsnosti i prava manjina ugrađeno u temeljne dokumente EU, ali da jurisdikciju u tim stvarima imaju zemlje članice.

Abot je uporedio situaciju u Vukovaru sa jezičkim sporom Flamanaca i Valonaca, koji već dugo opterećuje Belgiju.

Kako je rekao, kada se doselio u Belgiju bio je zbunjen što se nazivi nekih gradova na flamanskom i francuskom razlikuju, a na putokazima u zavisnosti od regije najčešće stoji samo jedna verzija.

"Pitao sam se kuda su nestali putokazi za Lil", ispričao je Abot, osvrćući se na francuski grad koji se u Flandriji zove Rajsel.

"Ne bi valjalo da se EU upliće u sporove oko saobraćajnih znakova u Belgiji, pa se nećemo mešati ni u slične sporove u Hrvatskoj", zaključio je Abot.

Štab za odbranu Vukovara: Nema kompromisa oko ćirilice

Nakon višednevnih protesta zbog uvođenja dvojezičkih natpisa u Vukovaru, Štab za odbranu Vukovara ponudiće državi "Platformu za bolju Hrvatsku", o kojoj će se, kako su saopštili, "više čuti i čitati u narednom periodu".

Štab poručuje da neće odustati od protivljenja dvojezičnim natpisima, to jest natipisima na ćirilici, ali da protesta više neće biti u tom gradu već će ih, ukoliko bude potrebno, biti u drugim hrvatskim gradovima.

Štab za odbranu Vukovara, koji taj grad naziva hrvatskim Vukovarom, ističe da neće dopustiti "haotični scenario" na ulicama grada, koji "kao simbol zaslužuje i dobiće pijetet".

Prema poslednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj, u Vukovaru živi više od jedne trećine Srba, što prema Ustavu znači i uvođenje ćiriličnih obležja na sedištima lokalne uprave, čemu se Štab protivi.

Napominje se da je Štab simbolično na dan sahrane "hrvatskog vizionara" Zvonka Bušića još jednom Vladi i hrvatskom Saboru uputio zahtev za dijalog i zadnje upozorenje da izazivanjem haosa i kršenjem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mogu izazvati samo još veći haos.

Dodaje se i da će ovih dana početi da deluje koordinacioni "tim branitelja, stradalnika, hranitelja i molitelja".

Tim je osnovan prošlog petka i u njemu je 44 "branitelja, stradalnika, seljaka (hranitelja) i pripadnika Katoličke crkve (molitelja)", a trebalo bi da koordinira rad i aktivnosti Štaba na nivou cele Hrvatske.

"Štab je iznedrio i javnosti ponudio razumno i zakonski osnovano rešenje protivzakonitog, amoralnog i brutalnog delovanja vlastodržaca u problemu dvojezičnosti/dvopismenosti ponudivši projekat 'Vukovar - mesto posebnog pijeteta'", navodi se u saopštenju.

Kako piše, Štab je pronašao i način zajedničkog rada svih koji žele bolju i pravedniju Hrvatsku, a reč je o "Platformi za bolju Hrvatsku" o kojoj će se, kako kažu, više čitati i slušati u narednom periodu.

Biće organizovana javna rasprava u koju će moći da se uključe svi koji žele da razmišljaju kako da "problem definišu i ponude rešenje", navodi Štab za odbranu Vukovara.

Kako je rekao hrvatski predsednik Ivo Josipović, u toku je inicijativa o mogućem dogovoru u Vukovaru, kako bi se smirili nemiri izazvani postavljanjem dvojezičnih natpisa na nekoliko zgrada lokalne uprave.

broj komentara 55 pošalji komentar
(subota, 14. sep 2013, 17:30) - anonymous [neregistrovani]

Cirilica

LJudi moji svasta pricate,ja sam zivio u Vojvodini{APATIN}1953 do 59te samo sam cirilicu ucio,a latinicu kad sam se vratio u hrvatsku,toliko od mene.

(utorak, 10. sep 2013, 13:31) - anonymous [neregistrovani]

A da je Srbija protiv latinice...

...itekako bi se umesala!

(utorak, 10. sep 2013, 09:20) - Nebojsa [neregistrovani]

Novi cinizam............

I dvolicnost EU uporedjivanje necijih osnovnih ljudskih prava u jednoj EU zemlji sa putokazima u drugoj ovo je necuveno.

(utorak, 10. sep 2013, 05:43) - Geronimo [neregistrovani]

1992 godina

Svatko zna da je Hrvatska priznata za drzavu bez Krajine 1992 godine ,a zauzeli Krajinu 1995 pod UN zastitom ,kako to moguce da su sva prava Srbima ponistena i proterani opravdano?

(utorak, 10. sep 2013, 05:40) - Geronimo [neregistrovani]

Ustanak

Nisu Srbi digli ustanak,niti je Hrvatska bila drzava.

(ponedeljak, 09. sep 2013, 23:18) - anonymous [neregistrovani]

re stvarno

Informisiti se malo vise sto se tice srpske istorije i ljudska prava. Niko nije bolji zbog toga, sto neko pripada EU! Te drzave nisu vise civilizovane. 

(ponedeljak, 09. sep 2013, 23:06) - anonymous [neregistrovani]

Ћирилица је закон

Пишите само ћирилицом за инат. Није тешко наместити ћирилицу на виндовсу. Погледајте како и урадите то. Чувајте своју традицију. Све знаке треба урадити само на ћирилици. Неће нас поштовати више док сами себе не почнемо више да поштујемо.

(ponedeljak, 09. sep 2013, 22:55) - anonymous [neregistrovani]

Mornar

Austrija mora da postuje u tirolu, italijanski i slovenacki jezik tj. pismo, i ako su se cesto bunili, u madjarskoj pogranicni deo sa austrijo se koristi nemacki, a u BURGELAND ( AUSTRIJA )
svuda se koristi hrvatski, hteli ili ne moraju.
Pa lepo Srbija neka ukine madjarski i da vidite reakciju.

(ponedeljak, 09. sep 2013, 21:34) - anonymous [neregistrovani]

Упознајмо ЕУ

Да су Срби полупали таблу на мађарском у Суботици, цела ЕУ би се дигла и запретила прекидом свих преговора. Кад Хрвати полупају ћириличну таблу и отворено пропагирају шовинизам, то је унутрашња ствар Републике Хрватске. Добро дошли у ЕУ...

(ponedeljak, 09. sep 2013, 21:21) - anonymous [neregistrovani]

Tastatura

Nemam cirilicnu tastaturu pa zato ne mogu da pisem na cirilici. Ne pomaze shift , zivim u inostranstvu..... Kristifore !!! Srbin sam i mastam o tome da se nase cirilicno pismo postuje i koristi ako nigde u okruzenju gde Srbi zive, e onda barem u nasoj otadzbini Srbiji. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">