Čitaj mi!

Sećanje na žrtve u Velikom Palančištu

Obeležena 70. godišnjica ustaškog pokolja u selu Veliko Palančište kod Prijedora, kada je ubijeno 342 Srba, među kojima i 226 dece.

U Velikom Palančištu kod Prijedora danas je obeležena 70. godišnjica od ustaškog pokolja 342 Srba, među kojima je bilo 226 dece.

Vence su na spomenik položili predstavnici opštinskih organizacija Subnora, Boračke i Organizacije porodica poginulih boraca, potomci žrtava Drugog svetskog rata, kao i gradske vlasti.

Predsednik Subnora Republike Srpske, Blagoje Gajić rekao je da su pokolji u Velikom Palančištu i Gornjem Jelovcu među najmonstruoznijim zločinima na Kozari tokom Drugog svetskog rata.

U ta dva prijedorska sela, kako je naveo, 21. oktobra 1942. godine je bez ijednog pucnja ubijeno 650 stanovnika, među kojima više od 200 dece.

Prošle godine osnovano je Udruženje potomaka i poštovalaca civilnih žrtava rata 1941-45. u Velikom Palančištu koje je prikupilo podatke o Srbima - žrtvama u tom mestu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. okt 2012, 02:04) - Vera [neregistrovani]

Bog da im duse prosti

O, Gospode, kako "ljudi" mogu biti tako krvolocni, odakle im tolika mrznja da cine ovakve zlocine!? Ovakve stvari niposto ne smemo zaboravljati, moraju nas podsecati na to koga se uvek valja cuvati!

(nedelja, 21. okt 2012, 23:49) - Србин из Бијелог Поља [neregistrovani]

Слава светим мученицима српским

Треба оживјети сјећање на ове страшне злочине и стално осуђивати.Јер заборав је највећи гријех.

(nedelja, 21. okt 2012, 19:15) - anonymous [neregistrovani]

Ima li komadic Balkana

gde nema jama prepunih srpskih kosti?!