Čitaj mi!

Pupovac: Spora obnova srpskih kuća

Predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao da obnova kuća Srba povratnika u Hrvatskoj ide veoma sporo.

Obnova kuća Srba povratnika u Hrvatskoj ide veoma sporo, izjavio je predsednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac na otvaranju Regionalne naučne konferencije "Srpsko-hrvatski odnosi - Rešavanje aktuelnih pitanja" u mestu Golubić kod Obrovca u severnoj Dalmaciji.

Izrazivši nezadovoljstvo zbog spore obnove kuća, Pupovac je naglasio i da je, kako je rekao, poremećen odnos prava, morala i propisa. "Ne obnavljaju se kompletne kuće, već samo po 35 kvadrata po prvom članu domaćinstva, a po deset dodatnih kvadrata za ostale članove", rekao je predsednik SNV-a.

Pupovac je istakao i da u odnosima Srbije i Hrvatske i dalje postoje mnogobrojna nerešena pitanja kao što su pitanja izbeglica, nestalih, položaja nacionalnih manjina, procesuiranje ratnih zločina i međusobnih tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Po rečima predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petra Kuntića, "politički predstavnici Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji danas se nalaze u sličnoj poziciji, jer su u opoziciji u parlamentu, pa će samim tim teže ostvariti svoja prava".

Kao probleme s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji Kuntić je naveo oblasti obrazovanja i informisanja.

Poslanik u Skupštini Srbije Janko Veselinović, koji je jedan od inicijatora održavanja ove hrvatsko-srpske naučne konferencije, koja se u tom mestu održava već pet godina, izrazio je nezadovoljstvo jer u Golubiću u poslednjih godinu dana nijedna kuća nije obnovljena.

Selo je skoro potpuno uništeno za vreme i nakon "Oluje" u avgustu 1995. godine, a meštani su počeli da se značajnije vraćaju tokom protekle decenije. Ipak, u selu sada živi stotinak od predratnih preko 500 stanovnika.

Skup su organizovali Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruženje za istoriju, saradnju i pomirenje iz Golubića.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 31. jul 2012, 21:43) - Potomak [neregistrovani]

Poredjenje

Uvredljivo je uopste porediti status Hrvata u Srbiji i srba u Hrvatskoj. Hrvati u Srbiji zive u svojim kucama sto se ne moze reci za Srbe u Hrvatskoj.