Читај ми!

"Alahu akbar" na ulicama Skoplja

Oko 10.000 Albanaca protestovalo protiv hapšenja svojih sunarodnika koji su osumnjičeni za petostruku ubistvo kod Skoplja. Uz parole "Alah je jedan, alah je veliki","Policajci ubice" i "Ko se ne pridruži izdajnik" prošetali ulicama Skoplja. Nekoliko manjih incidenata.

Grupa albanskih demonstranata zasula policiju kamenicama tokom protesta protiv hapšenja navodnih radikalnih islamista u akciji "Monstrum", što je bio i jedni incident tokom sat vremena dugog protesta protiv hapšenja u okviru akcije "Monstrum".

Na početku skupa, u skopskom Bit Pazaru okupilo se jedva nekoliko stotina ljudi, ali je, prema polijskim podacima, sat vremena kasnije na ulicama Skoplja bilo skoro 10.000 ljudi.

Demonstranti su pred zgradom vlade Makedonije uzvikivali „Alah je jedan, Alah je veliki", "Policajci ubice" i "Ko se ne pridruži izdajnik", i traže da se oslobode njihovi sunarodnici koji su uhapšeni zbog sumnje da su izvršili petostruko ubistvo na Smiljkovskom jezeru kod Skoplja.

Demonstranti su gađali kamenjem zgradu vlade i polomili nekoliko prozora. Posle skupa, grupa demonstranata zasula je kamenicama zgradu opštine Čair.

Policija je saopštila da je u blizini zgrade vlade Makedonije oštećeno jedno putničko vozilo, dok je na zgradi opštine Čair polupano nekoliko prozora.

Ispred Krivičnog suda, gde su demonstranti prošli, nalazile su se jake snage policije.

Protest pod nazivom "Stop montiranim slučajevima" počeo je posle molitve u džamiji.

Grupa se organizovala preko društvene mreže "Fejsbuk" i oni traže da se oslobode uhapšeni u akciji "Monstrum" sa izgovorom da su Albanci muslimani, ali da nisu kriminalci i teroristi.

Okupljeni građani tvrde da je u policijskoj akciji privedeno 70 ljudi i da su oni bili maltretirani u policijskim stanicama.

Demonstranti su prethodno blokirali ulicu ispred džamije Jaja Paša.

 

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво