Potpaljivanje Struge

Međunacionalne tenzije u Strugi. U selu Labunište zapaljena crkva. Dolazak vatrogasaca sprečavala grupa meštana. Međusobne optužbe. Predsednik pozvao verske lidere na sastanak.

U etnički mešovitom selu Labunište, kod Struge u Makedoniji, sinoć oko 22 sata zapaljena je crkva. Pravoslavna crkva u tom selu, u kojem žive stanovnici islamske veroispovesti, stara je dva veka i u njoj se čuvaju vredne ikone.

Kako piše Nova Makedonija, vatrogasci su uspeli, uz pomoć meštana, da lokalizuju požar i spasu crkvu Sv. Nikola od potpunog uništenja.

Incident se dogodio nakon nekoliko dana međuetničkih tenzija u Strugi, gradu na Ohridskom jezeru na jugozapadnoj granici Makedonije prema Albaniji.

Region naseljava etnički i verski mešovito stanovništvo, a protest islamskih vernika počeo je posle karnevala u selu Vevčanima, naseljenom Makedoncima, na kojem su ismevani islam i Kuran.

Nakon tog incidenta, albanski žitelji su u Strugi spalili makedonsku zastavu i počeli su protesti Albanaca i muslimanskih vernika.

Oni su zatražili od gradonačalnika Opštine Vevčani da se izvini zbog ismevanja muslimana, a gradonačelnik je odgovorio da nije mogao da kontroliše dešavanja na karnevalu i nije se izvinio.

Muftijstvo islamske verske zajednice i gradonačelnici Vevčana i Struge pozvali su građane hrišćanske i islamske veroispovesti na mir.

Demokratska Unija za integraciju, partija Albanaca iz Makedonije koja je deo vlade, pozvala je na smirivanje tenzija. Vladajuća VMRO-DPMNE za sada se ne oglašava.

Albanci u Makedoniji reagovali su i na skandiranje makedonskih navijača koji su na Evropskom prvenstvu u Srbiji bodrili svoju reprezentaciju, ali su istovremeno uzvikivali antialbanske parole.

 

broj komentara 10 pošalji komentar
(utorak, 31. jan 2012, 23:03) - tetoecMKD [neregistrovani]

Karneval

Mislim da je reakcija Muslimana preterana uvek kad se prica o islamu. Ipak je to bio karneval gde se ismeva sve sto je aktuelno u svetu, i nasi politicari i Hitler i Obama itd. Nije niko mislio da uvredi muslimane, vec da se malo nasali na racun Islamskog radikalizma - jer je mnogo aktuelan i samim tim pogodan za satiru. Mislim da u stvarnosti, nijedan Hriscanin ne mrzi Kuran!

(utorak, 31. jan 2012, 21:22) - anonymous [neregistrovani]

zalosno

velika zalost to sto im se desava.nadam se da im se nece desiti isto kao i nama.

(utorak, 31. jan 2012, 20:55) - anonymous [neregistrovani]

Vidim

da niko ne kritikuje vrijedjanje islama i Kur'ana, vec samo paljenje crkve! Pa to vrijedjanje je i izazvalo paljenje crkve! I jedan i drugi slucaj su za osudu, ali mora se znati ko je prvi poceo!

(utorak, 31. jan 2012, 20:16) - Zenica [neregistrovani]

razum

Šteta za Makedoniju da doživi isto što i ostale bivše jugoslovenske države. Ali, realno gledajući, Muslimani i Albanci su izuzetno miroljubiv narod, dok, ne znam šta bi Makedoncima da se toliko "nacionalistički" ispoljavaju. Poruka - ne nasjedajte na raspirivanje mržnje i vjerske netrpeljivosti; najzad, ako ste pravi vjernici poštovaćete tudje čak iako vam se ne dopada, i nemojte zaboraviti da ćete polagati račun Njemu Jedinom koji je stvorio i Hrišćanstvo i Islam. Selam i Mir Božiji svima!

(utorak, 31. jan 2012, 17:44) - albanac iz MKD [neregistrovani]

ma krivi su politicari

za ovo sto se desava u MKD su krivi politicari kako je gruevski i ahmeti makedonce neke pesme i karneval bio je u selo vevcane a albanci palili su makedonsko zname i crkvu i ja sam protiv ove ........ali mislim nekih ludi hoce da podele makedoniju ali ja sam protiv ....

(utorak, 31. jan 2012, 17:44) - Dusan [neregistrovani]

Nikad vise.

Moji preci su iz Labunista i samo da se nista vise ne desi. Nekad su nasi bili vecina, danas cine 1% i samo da se sacuva mir. Uvek smo lepo ziveli i pored toga sto je Labuniste postalo steciste opasnih verskih sekti, niko nikoga nije dirao. Da se kazne zlocinci i da se vrati mir.

(utorak, 31. jan 2012, 17:33) - R,Zivkovic,Roterdam [neregistrovani]

Makedonija

Makedonija,Srbija, Bosna,se nalaze na "trusmom"podrucju,ne zbog opasnosti od zemljotresa, vec od religije?!

(utorak, 31. jan 2012, 17:28) - anonymous [neregistrovani]

jeste gospodine

A dali je varvarski cin ismejavanje drugih vera i paljenje kurana, varvarstvo se leci varvarstvom.

(utorak, 31. jan 2012, 17:12) - anonymous [neregistrovani]

Crkvata ne e zapalena

Jas sum od Struga, i samo za informacija. Ne e zapalena crkvata Sv. Nikola. Zapaleni se samo nekoi pomosni prostorii od crkvata. No ne e zapalena crkvata, ama sepak denovive vo Struga e dosta napnato.

(utorak, 31. jan 2012, 10:42) - anonymous [neregistrovani]

Lepi Mica

Ovo je barbarski cin, paliti verske objekte.