Читај ми!

Timošenkovoj sedam godina zatvora

Sud proglasio bivšu premijerku Ukrajine Juliju Timošenko krivom za zloupotrebu vlasti, osudio je na sedam godina zatvora i plaćanje odštete od 200 miliona dolara. Stotine demonstranata okupilo se u Kijevu, a policaja obezbeđuje sud. Predsednik Janukovič kaže da presuda nije konačna.

Pečorski oblasni sud u Kijevu osudio je danas bivšu premijerku, a sada lidera opozicione partije Otadžbina Juliju Timošenko na sedam godina zatvora i na plaćanje odštete od 200 miliona dolara državnoj natfnoj kompaniji Naftogaz.

Ranije danas, predsedavajući veća Rodion Kirejev je, čitajući presudu, rekao da je Timošenkova proglašena krivom, jer je prekoračila ovlašćenja prilikom potpisivanja sporazuma o isporuci i tranzitu gasa sa Rusijom 19. januara 2009. godine i time nanela štetu kompaniji "Naftogaz-Ukrajine" od milijardu i po grivni (oko 200 miliona dolara).

Kirejev je naveo da je cena gasa bila u nesrazmeri sa ranije dostignutim dogovorima, kao i da je analiza rada "Naftogaza" pokazala da je posle potpisivanja sporazuma s ruskom stranom uz odobrenje Timošenkove cena gasa porasla više od 50 odsto.

Prema njegovim rečima, 2008. godine je prosečna cena gasa bila 179,5 dolara za 1.000 kubika, a posle potpisivanja ugovora 232,9 dolara, dok je cena tranzita ostala nepromenjena, navela je agencija RIA Novosti.

Itar-Tas podseća da je proces protiv bivše premijerke započeo 24. juna i da je bivša premijerka tvrdila da je upravo ona efikasno Ukrajinu izvela iz gasne krize 2009. godine.

"Ona je izdala nacionalne interese zaključivši gasne sporazume sa Rusijom", rekao je nekadašnji ukrajinski predsednik Viktor Juščenko u intervjuu ukrajinskoj službi britanske mreže Bi-Bi-Si, dodajući da suđenje nije političko.

Iako optužuje Timošenkovu da nije koordinisala svoje postupanje sa njim, Juščenko se distancirao od sopstvenog učešća u potpisivanju ugovora, navodi Bi-Bi-Si.

Janukovič: Presuda nije konačna 

Aktuelni ukrajinski predsednik i politički rival Timošenkove, Viktor Janukovič rekao je da presuda bivšoj premijerki nije konačna, i da treba sačekati kakvu će presudu doneti Apelacioni sud.

On je dodao i da razume zabrinutost Evropske unije povodom presude.

RIA Novosti navodi da je jutros, prema podacima policije, kod zgrade suda protestovalo oko 1.000 protivnika i oko 800 pristalica Timošenkove, kao i da red održava oko hiljadu policajca.

Policija je, prema rečima portparola Glavne uprave kijevske policije Vladimira Poliščuka, pojačala obezbeđenje zbog "mogućih terorističkih napada", izvestile su ruske agencije.

Agencija RIA Novosti prenosi mišljenje analitičara da će presuda, koju pažljivo prate zapadne zemlje, umnogome odrediti sudbinu Timošenkove i dalje odnose Kijeva i Brisela.

Timošenkova neće moći da učestvuje ni na narednim parlamentarnim izborima 2012, ni u predsedničkoj trci 2015. godine, navodi ta ruska agencija.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво