Читај ми!

Kako je CIA našla Osamu

Inventivan potez američke obaveštajne agencije. CIA sprovela lažni program vakcinacije u pakistanskom gradu Abotabadu, da bi došla do uzoraka DNK stanovništva i utvrdila da li je tamo boravio vođa Al Kaide Osama bin Laden.

Američka obaveštajna služba CIA organizovala je lažni program vakcinacije u pakistanskom gradu Abotabadu u pokušaju da pribavi DNK uzorke porodice Osame bin Ladena, piše  britanski list Gardijan.

List navodi da su agenti CIA angažovali jednog pakistanskog doktora da organizuje vakcinaciju u gradu, ali da je posle toga uhapšen.

CIA je odbila da komentariše izveštaj, koji je objavljen u vreme povećane tenzije između Islamabada i Vašingtona.

Šef Al Kaide je ubijen u napadu američkih komandosa na njegovo skrovište u Abotabadu, 2. maja.

Odnosi Pakistana i SAD su pogoršani nakon napada koji je doveo do brojnih pitanja u Americi o tome kako je ovaj najtraženiji svetski begunac mogao da živi neopaženo u pakistanskom gradu sa vojnom akademijom u neposrednoj blizini glavnog grada.

U širokim pripremama za napad u kome je ubijen Bin Laden, agenti CIA su regrutovali pakistanskog doktora Šakim Afridija da organizuje vakcinaciju u Abotabadu, gde su verovali da se skriva begunac.

Iako je zdravstveni tim obezbedio pristup kompleksu "nije poznato da li je CIA uspela da pribavi uzorke DNK Bin Ladena, mada jedan izvor sugeriše da operacija nije uspela".

Novinar Bi-Bi-Sija razgovarao je sa neimenovanim izvorom u pakistanskoj vojsci, koji je rekao da su zdravstveni radnici koji su rukovodili polio vakcinacijom dece u kompleksu, gde je boravio Bin Laden, uhapšenim ubrzo posle napada 2. maja.

Izvor je naveo da doktor koji je rukovodio vakcinacijom još u pritvoru ali da nije osumnjičen da je sarađivao sa agentima američke službe. Pakistanske vlasti nisu želele da komentarišu te navode.

Prema Gardijanu "projekat" vakcinacije je počeo u siromašnijem delu grada kako bi izgledao autentičnije. CIA je preduzela kampanju nakon što je pratila Bin Ladenovog kurira do skrovišta u Abotabadu.

Pre započinjanja operacije u samom skrovištu, američki zvaničnici su hteli da uporede DNK uzorke ljudi koji su tamo živeli sa uzorkom koji su imali od sestre Bin Ladena.

Tri Bin Ladenove žene i nekoliko dece zadržano je posle napada na kompleks, nedaleko od Islamabada. Bin Laden je uspešno izbegavao američke i snage njihovih saveznika skoro celu deceniju i pored nagrade od 25 miliona dolara za informaciju o njegovom skrovištu.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи