Читај ми!

Bin Ladenova poslednja poruka

Al Kaida je posthumno objavila audio-poruku svog vođe Osame bin Ladena, u kojoj on pozdravlja revolucije u Egiptu i Tunisu. Bin Laden u poruci poziva muslimane da "iskoriste retku istorijsku priliku i dignu ustanak".

Posle ubistva vođe Al Kaide Osame bin Ladena ta organizacija je posthumno objavila audio-poruku svog vođe, u kojoj Bin Laden pozdravlja revolucije u Egiptu i Tunisu i poziva muslimane da "iskoriste retku istorijsku priliku i dignu ustanak".

Poruka koju je postavila grupa "As-Sahab", medijski ogranak Al Kaide, uglavnom se odnosi na pobune na severu Afrike i Bliskom istoku, navela je američka agencija SITE za nadgledanje sadržaja u vezi sa džihadom.

Bin Laden je preporučio formiranje grupe za pružanje saveta i planiranje širenja pobune u muslimanskom svetu, preneo je AFP.

"Ako odlažemo, prilika bi mogla biti izgubljena, a ako previše žurimo, broj žrtava bi mogao biti veći. Mislim da će vetar promena zahvatiti čitav muslimanski svet" rekao je bivši vođa Al Kaide.

Bin Laden je u poruci pozdravio revolucije u Egiptu i Tunisu, ali je i optužio vladare u regionu da su uzdigli sebe u idole i da koriste medije i verske institucije u cilju očuvanja vlasti.

"Pred vama je prekretnica i retka istorijska prilika za muslimansku zajednicu da se oslobodi robovanja vladarima, zakona jednog čoveka i zapadne dominacije. Greh je protraćiti ovu priliku, kakvu muslimanski narod čeka decenijama. Šta čekate? Spasite sebe i svoju decu", naveo je Bin Laden.

Teroristička organizacija, kako je preneo AFP, bila je zatečena takozvanim "arapskim prolećem", nedavnim nizom pobuna u arapskim zemljama, izazvanim zabrinutošću naroda zbog inflacije i nezaposlenosti.

Zapadni zvaničnici su upozorili da će grupa, ipak, pokušati da iskoristi te nerede.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи