Kraj ere Hosnija Mubaraka

Hosni Mubarak, posle više od 30 godina, sišao sa vlasti i sa porodicom otišao "na odmor" u Šarm el Šejk. Masa demonstranata u svim većim gradovima u Egiptu raste iz časa u čas. Čeka se sledeći potez vojske.

Hosni Mubarak više nije predsednik Egipta, rekao je njegov zamenik Omar Sulejman, saopštavajući da se vlast u toj državi sada nalazi u rukama vojske. Demonstranti oduševljeni Mubarakovim odlaskom.

"Predsednik Mubarak je odlučio da napusti taj položaj... Vlast u državi je u rukama vojske", rekao je Sulejman, čije je obraćanje bilo praćeno oduševljenjem stotina hiljada demonstranata širom Egipta.

Egipatski Vojni savet će, najverovatnije, vladati zajedno sa Vrhovnim ustavnim sudom, a moguća je smena Vlade i suspendovanje oba doma parlamenta, prenela je televizija Al Arabija.

"Savet će izdati saopštenje u kojem će biti navedeni koraci i procedure i direktive koje će biti preduzete, u isto vreme potvrđujući da nema alternative legitimitetu prihvatljivom za narod", izjavili su predstavnici Vojnog saveta.

Uvođenje vojne uprave podržao je i lider opozicije Mohamed el Baradej, ali će uspeh tog plana zavisiti od jedinstva vojske, koja je u priličnoj meri podeljena na pristalice režima Hosnija Mubaraka, posebno među višim oficirima i ostatkom armije koja podržava zahteve naroda.

Nešto ranije danas, u gradu El Arišu, oko 1.000 Egipćana napalo je policijsku stanicu, u pokušaju da oslobodi zatvorenike. Došlo je do pucnjave, zapaljena su tri vozila, a napadači su koristili Molotovljeve koktele u sukobu sa policijom.

Demonstranti su sinoć razgnevljeni poslednjim odbijanjem Hosnija Mubaraka da podnese ostavku, najavili masovne proteste kako bi ga oterali, a vojska danas nije sprečavala okupljanje demonstranata pred predsedničkom palatom.

Potpredsednik Egipta Omar Sulejman naložio je premijeru Ahmedu Šafiku da za svog zamenika imenuje jednu ličnost iz saveta mudraca, koji sa vladom pregovara o pronalaženju izlaska iz političke krize u kojoj se zemlja nalazi.

Zamenik premijera treba da preuzme odgovornost za nacionalni dijalog sa opozicijom i nezavisnim političarima, čiju je prvu rundu Sulejman predvodio u nedelju, a datum druge runde još nije utvrđen, javile su agencije.

U savetu mudraca se nalaze istaknuti biznismeni, advokati i akademici.

Demonstranti su osudili dijalog kao pokušaj obmane građana, zato što treba da pokažu kako je vlada ozbiljna u pogledu sprovođenja političkih reformi, što ne odgovara istini.

Levičarska opoziciona partija Tagamu ranije je objavila da više neće učestvovati u dijalogu, zbog toga što vlada nije spremna da odgovori na zahteve demonstranata.

Mubarak strahovao od ekstremizma

Dan pre nego što je podneo ostavku, Hosni Mubarak nije štedeo oštre reči na račun Sjedinjenih Američkih Država, rekao je izraelski poslanik Benjamin ben Elijezer, sa kojim je bivši predsednik razgovarao telefonom.

Prema rečima Ben Elijezera, Mubarak je naveo da SAD na pogrešan način želi da uspostavi demokratiju na Bliskom istoku.

Izraelski političar je, takođe, ukazao da je iz razgovora sa Mubarakom poneo osećanje da je 82-godišnji egipatski lider shvatio da je njegova era završena.

"Izgovorio je veoma oštre reči na račun SAD. Održao mi je lekciju iz demokratije i rekao: 'Vidimo kakvu to demokratiju SAD širi u Iraku i, zajedno s Hamasom u Gazi, kao i kakva je sudbina Bliskog istoka'", rekao je Ben Elijezer, član izraelske Radničke partije levog centra, koji je s Mubarakom često razgovaraao u raznim prilikama, dok je bio u koalicionoj vladi.

"Oni možda pričaju o demokratiji, ali zapravo ne znaju o čemu govore, a rezultat toga će biti ekstremizam i radikalni islam", citirao je Mubaraka izraelski zvaničnik.

U razgovoru sa Ben Elijezerom, Mubarak je ono što će se na Bliskom istoku dogoditi posle njegovog pada opisao kao snežnu grudvu (građanskih protesta) koja se neće zaustaviti u Egiptu i koja neće zaobići nijednu arapsku zemlju na Bliskom istoku i u Zalivu.

"Rekao je da ne bi bio iznenađen da u budućnosti vidi sve više ekstremizma, radikalnog islama i nemira - dramatičnih promena i preokreta", naveo je Ben Elijezer.

On je dodao i da je Mubarak tražio dostojanstveni izlaz i da je ponavljao: "Služio sam svojoj zemlji, Egiptu, 61 godinu. Žele da pobegnem? Neću pobeći. Žele da me proteraju? Neću otići. Ako bude trebalo, neka me ubiju ovde."

Svet očekuje demokratske promene

Odlazak Hosnija Mubaraka pozdravila je većina svetskih lidera, uz ocenu da su sada potrebne mirne demokratske promene.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je ovaj događaj okarakterisala kao istorijski i rekla da je današnji dan veoma radostan.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla je da poštuje odluku Mubaraka da se povuče sa vlasti i pozvala na nacionalni dijalog u državi, sa ciljem formiranja "široke vlade".

Iz Bele kuće je saopšteno da je predsednik Barak Obama obavešten o Mubarakovoj odluci i da će zvanično saopštenje dati tokom večeri.

Britanski premijer Dejvid Kameron pozvao je na uspostavljanje civilne vlade u Egiptu, kao delu tranzicije ka "otvorenom, slobodnom i demokratskom Egiptu" i ponudio pomoć Velike Britanije na tom putu.

Zvanični Tel Aviv saopštio je da se nada da ostavka Mubaraka neće poremetiti miroljubive odnose Izraela i Egipta i da će mirovni sporazum između dve zemlje ostati na snazi.

Palestinski Hamas je pozvao novo egipatsko rukovodstvo da hitno donese odluku o popuštanju blokade Pojasa Gaze i trajnom otvaranju graničnog prelaza Rafa, kako bi narodu bilo dozvoljeno slobodno kretanje.

Ostavku Mubaraka pozdravili su i Turska, Katar, Tunis i Liban. 

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво