Obama "banuo" u Avganistan

Obama doputovao u Avganistan da izrazi zahvalnost američkim vojnicima stacioniranim u toj zemlji i izgladi zategnute odnose sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama bio je u nenajavljenoj poseti Avganistanu gde se sastao sa američkim vojnicima, prenose agencije.

Predsednički avion sleteo je na avganistansko tle kada je pao mrak. Poseta je trajala tri sata i držana je u strogoj tajnosti iz bezbednosnih razloga.

Obama je ostao u američkoj bazi Bagram, koja se nalazi na oko 50 kilometara od Kabula. On se lično zahvalio američkim vojnicima za služenje za vreme predstojećih praznika.

"Znam da nije lako za sve vas da budete daleko od kuće, pogotovu tokom praznika i znam da je vašim porodicama teško kada za večeru imaju prazno mesto za stolom", rekao je Obama.

Govoreći pred 4.000 američkih vojnika, američki predsednik je rekao da je postignut značajan napredak i da je ponosan što je sve manje oblasti pod kontrolom talibana.

Obama je putem video-linka iz američke baze razgovarao sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem, pošto loši vremenski uslovi nisu dozvolili da helikopterom bude odvezen do avganistanske prestonice, navela je Bela kuća.

Poseta sledi neposredno pošto je Vikiliks objavio poverljiva dokumenta američkih diplomata u kojima se avganistanski predsednik opisuje kao paranoičan i sklon blaćenju Amerike.

Ovo je Obamina druga poseta Avganistanu od kada je preuzeo dužnost u januaru 2009. godine. Prethodna je bila krajem marta. Poseta, takođe, pada u vreme kada se Bela kuća sprema da objavi izveštaj o ratnoj strategiji sredinom decembra.

U izveštaju će stajati procene i verovatno biti predložene promene u strategiji koju je američki predsednik izneo pre godinu dana. Tada je poslao dodatnih 30.000 vojnika u ratnu zonu.

U Avgansitanu se sada nalazi oko 100.000 američkih i 40.000 savezničkih vojnika.

Predviđeno je da u julu iduće godine, u skladu sa procenom situacije, počne povlačenje trupa, koje bi trebalo da bude završeno do kraja 2014.

Kako navodi Si-En-En, Obama je pod pritiskom da pokaže da ima napretka u devetogodišnjem ratu u Avganistanu, koga američka javnost sve manje odobrava, a ova poseta je prava prilika za procenu iz prve ruke.

Trupe Sjedinjenih Država ušle su u Avganistan oktobra 2001. godine, a do sada poginulo je oko 1.400 američkih vojnika.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво