Otkrivena planeta iz druge galaksije

Astronomi otkrili novu planetu za koju su ubeđeni da ne potiče iz naše galaksije. Planeta za četvrtinu teža i za petinu veća od Jupitera.

Naučnici su prvi put otkrili planetu iz druge galaksije. Reč je "uljezu" iz galaksije koju je naš Mlečni put "progutao" pre šest milijardi godina.

Astronomi su do sada mapirali i identifikovali više od 500 planeta, ali je ovo prvi put da je otkrivena planeta koja uopšte ne pripada našem Mlečnom putu, prenosi Bi-Bi-Si.

Planeta sada kruži u solarnom sistemu u južnom delu galaksije Fornaks, a uočena je teleskopom iz Čilea. Novootkrivena planeta, kruži oko zvezde nazvane HIP 13044, koja je od Zemlje udaljena oko 2.000 svetlosnih godina.

Ova planeta je približno za četvrtinu teža od Jupitera i za petinu veća, a pošto se kreće veoma blizu svog sunca, za put oko njega joj treba svega 16 dana.

Sunce oko koga kruži planeta, kao i ceo sistem oko njega, u poslednjoj su fazi svoga postojanja. Baš zbog toga je ovo bitno otkriće, jer pomoću njega može da se dobije bar mali uvid u sudbinu koja će zadesiti i naš sistem, tvrde naučnici.

Pošto je zvezda HIP 13044 potrošila sav svoj hidrogen iz jezgra, ušla je u novu fazu života, postalo je crveni džin i u tom procesu verovatno progutala nekoliko okolnih planeta, veličine Zemlje.

"Ovo otkriće je posebno zanimljivo kada se uzme u obzir daleka budućnost našeg sistema, pošto znamo da će Sunce takođe postati crveni džin za otprilike pet milijardi godina", rekao je doktor Džoni Setijavan.

Sada HIP 13044 veoma brzo rotira oko svoje ose, za šta naučnici misle da je posledica "gutanja" manjih planeta za vreme faze crvenog džina.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 21. nov 2010, 18:31) - anonymous [neregistrovani]

možda bidne, a ne mora da znači

Na osnovu čega tvrde da planeta nije iz naše galaksije?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">