Antimaterija "u klopci"

Fizičari u Evropskom centru za atomsku fiziku (CERN)prvi put su uspeli da izdvoje antimateriju. To otkriće moglo bi da im omogući da bolje razumeju poreklo univerzuma.

Međunarodni tim fizičara Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) uspeo je prvi put da izoluje 38 atoma antimaterije, što će pomoći u boljem razumevanju Velikog praska i stvaranja Univerzuma.

Naučnici su u laboratorijskim uslovima u Ženevi uspeli da dovoljno dugo, petinu sekunde, zadrže izdvojene atome antimaterije vodonika u magnetnom polju, čime su dokazali da je tako nešto moguće u laboratorijskim uslovima.

"Ovo je za nas veliki napredak, jer to znači da možemo napraviti sledeći korak koji podrazumeva poređenje materije i antimaterije", izjavio je za AP portparol naučnog tima CERN-a, američki naučnik Džefri Hengst.

Fizičari već decenima pokušavaju da odgonetnu zašto je antimaterija nestala iz kosmosa. Pozitivističke teorije tvrde da je u trenutku Velikog praska, pre oko 13,7 milijardi godina, postojala jednaka količina materije i antimaterije u univerzumu.

Posle toga, prema tim teorijama, materija je uspela da dobije masu i zauzme prostor iz kojeg je zatim sve nastalo, dok je antimaterija praktično nestala.

Naučnici su odavno bili u stanju da uoče pojedinačne delove antimaterije, kao što su antiprotoni, antineutroni i pozitroni. Oni su 2002. godine uspeli da, sjedinjavanjem tih čestica, naprave antiatom, ali sve do sada nije bilo moguće izolovati ga dovoljno dugo da bi bilo moguće proučavanje.

Iako je antimaterija izdvojena samo na petinu sekunde, fizičari kažu da je to sasvim dovoljno vremena za njeno proučavanje.

Eksperiment je pokazao da bi antimaterija mogla da se izdvoji i na duže vreme.

broj komentara 19 pošalji komentar
(petak, 19. nov 2010, 10:58) - anonymous [neregistrovani]

zabluda

Preporucio bih svima da na you tube - u pronadju predavanja Miroljuba Petrovica, koji fizickim cinjenicama dokazuje postojanje Boga.
Spoj nauke i teologije... Ne znam zasto mislite da su te dve discipline u svadji?!

(petak, 19. nov 2010, 07:29) - anonymous [neregistrovani]

:)

Energija za put u svemir :]
Energija za funkcionisanje robota.

(petak, 19. nov 2010, 00:49) - anonymous [neregistrovani]

bog

a ko je po toj teoriji stvorio boga?

(petak, 19. nov 2010, 00:39) - anonymous [neregistrovani]

Prica

Ma, prica za javnost. Atomska bomba ce biti nista prema ovome.

(četvrtak, 18. nov 2010, 19:31) - anonymous [neregistrovani]

re: Gluposti

Veliki prasak je osmislio jedan sveštenik tako da je i Veliki prasak kao i teologija kreacionistička tvorevina.

(četvrtak, 18. nov 2010, 19:15) - anonymous [neregistrovani]

odgovor

Како погрешан закључак:"Закон о очувању енергије оповргава теорију о настанку универзума.Универзум је одувек постојао...". Да ли одувек постоје: рачунар, кућа, оловка, робот... Наравно да не-створио их је човек. Значи све има свој почетак па и универзум кога је створио БОГ!

Велики прасак-исувише грубо. Много је бољи Његош: "Творитељном зањат поезијом" - Бог који стоји иза почетка и у почетку свега створеног!

(četvrtak, 18. nov 2010, 19:04) - anonymous [neregistrovani]

prasak

bitno je upravo zato da bi vama objansili da ste u zabludi, zivotnoj.

(četvrtak, 18. nov 2010, 19:02) - Miroslav [neregistrovani]

Gluposti

Ubedili su te da je usko specijalizovana, kao i sve ljude. Pa sada mogu govoriti gluposti, a tebi reci da ne razumes. Jos niko nikada nije naslikao(fotografisao) atom, a sada su kao stvorili antimateriju. Klasicne ateisticke gluposti. Sada kazu da je Bing Bang bio pre 13,7 milijardi godina, pre 50 godina su tvrdili pre 5 milijardi...

(četvrtak, 18. nov 2010, 18:56) - anonymous [neregistrovani]

glas iz mase

..ma sta svi vi znate ja sam najpametniji, tako je vazda bilo...

(četvrtak, 18. nov 2010, 18:29) - anonymous [neregistrovani]

antimaterija


Antimaterija očigledno postoji ili je postojala ali je nestabilna i iz istog razloga je nema!

Možemo da pokušamo da je pravimo sa prvenstvenom željom da je akumuliramo kao izvor energije.