Izraelci napali turski konvoj

Izraelski komandosi ubili najmanje 9 osoba u konvoju koji je prevozio pomoć u Pojas Gaze. Turska povukla ambasadora iz Izraela. Među putnicima i državljani Srbije. Kontroverzne informacije o tome kako je došlo do sukoba.

Izraelska mornarica presrela je turski humanitarni konvoj od šest brodova, namenjen Palestincima u oblasti Gaze. U sukobu koji se dogodio u međunarodnim vodama, poginulo je najmanje 9 osoba, a oko 30 je povređeno. Agencija Rojters prenosi da broj poginulih 10.

Konvoj od šest brodova je pokušao da probije izraelsku pomorsku blokadu pojasa Gaze i dostavi nekoliko hiljada tona humanitarne pomoći. Šezdesetak kilometara od obale, tokom noći, presreli su ih brodovi izraelske mornarice.

"Prilaze nam tri izraelske fregate. Jednu već vidimo, a dve su na našim radarima. Na svim našim brodovima je podignuta uzbuna. Pripremili smo pojaseve za spasavanje i spremni smo da se odupremo na miran način", opisao je aktivista Manuel Tapial.

Izraelska mornarica je saopštila da je pre akcije poslala upozorenje humanitarnim brodovima.

"Približavate se području sukoba koje je pod pomorskom blokadom. Pojas Gaze i luka u Gazi su zatvoreni za sav pomorski saobraćaj", rekao je jedan izraelski oficir.

Pet brodova iz konvoja je mirno prihvatilo dolazak izraelskih vojnika na palubu, ali je na šestom brodu došlo do borbe.

Izraelska mornarica objavila je i snimak na kojem se, kako tvrdi, vidi kako su izraelski komandosi, koji su izvršili upad na brod sa humanitarnom pomoći za Gazu, bili napadnuti noževima i palicama, i po njenim izvorima neki specijalci su skočili preko ograde da bi se spasili.

Jedan od komandosa rekao je novinarima da se spustio konopcem iz helikoptera na jedan od šest brodova u konvoju i da ga je istog trenutka napala grupa ljudi.

"Tukli su nas metalnim palicama i noževima. U jednom trenutku na nas su pucali i vatrenim oružjem", rekao je taj specijalac.

Rojtersov kamerman stacioniran na izraelskom mornaričkom brodu Kidon rekao je da su komandosi koji su nadgledali operaciju bili iznenađeni snagom otpora propalestinskih aktivista.

Jedan od specijalaca izjavio je da su nekim vojnicima skinuti šlemovi i oprema, te da su mnogi bačeni sa palube na niži nivo, odakle su skočili u more da bi se spasili.

"Skočili su na mene, udarali me palicama i bocama i ukrali mi pušku. Izvukao sam pištolj i nisam imao izbora osim da pucam", rekao je jedan od učesnika akcije.

Erdogan: Državni terorizam

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je izraelski napad nazvao "državnim terorizmom".

"Izrael je pokazao da ne želi mir u regionu i prekršio je međunarodno pravo, rekao je Erdogan, koji je akciju izraelskih snaga nazvao "nehumanom". Premijer je rekao da će Turska zatražiti hitan sastanak NATO da bi se razmotrila situacija.

"Turska je povukla svog ambasadora iz Izraela, posle napada izraelske vojske", rekao je u Ankari potpredsednik turske vlade Bulent Arinc.

"Izrael će morati da snosi posledice za svoje ponašanje", ističe se u saopštenju koje je izdalo Ministarstvo spoljnih poslova u Ankari.

Palestinski predsednik Mahmud Abas nazvao je masakrom ubistvo propalestinskih aktivista  i proglasio trodnevnu žalost na palestinskim teritorijama.

Zamenik izraelskog ministra spoljnih poslova Dani Ajalon izjavio je da su organizatori konvoja brodova za pomoć Pojasu Gaze povezani s terorističkim organizacijama, poput Hamasa i Al Kaide, i nazvao slanje pomoći nasilnim i provokativnim pokušajem da se probije blokada uvedena prema tom palestinskom području.

Ajalon je rekao da se konvoj nije povinovao pozivima Izraela da stane, naglasivši da suverena zemlja ne bi dozvolila takvu provokaciju. 

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izrazio je žaljenje zbog gubitka ljudskih života u sukobu, ali je za sukob okrivio organizatore te humanitarne akcije. Barak je humanitarni konvoj nazvao "političkom provokacijom" i dodao da su se humanitarni radnici ponašali nasilno.

Ehud Barak je organizatore humanitarnog konvoja, Islamsku humanitarnu organizaciju, nazvao "ekstremistima koji podržavaju teror".

Portparol izraelske vojske, general Avi Benajahu, izjavio je da ne zna ko je izdao naređenje za otvaranje vatre.

"Mornarica je delovala prema naređenjima i odredbama za pucanje koje su veoma jasne - vojnici su upozoreni da ne odgovaraju na provokacije", dodao je Benajahu i zaključio da su se vojnici suočili sa nasiljem terorističkog karaktera.

U Izraelu su građani upozoreni da se uzdržavaju od putovanja u Tursku, a onim Izraelcima koji su već tamo preporučuje se da ne privlače pažnju na sebe i izbegavaju gužve u centru grada.

Protest u Sarajevu

Na vest o izraelskom presretanju konvoja, na desetine Turaka pokušalo je da uđe u izraelski konzulat u Istanbulu. Oni su konzulat zasuli kamenjem, a njihov ulazak u konzulat sprečila je turska policija.

Više stotina turskih, palestinskih i bosanskih državljana okupilo se u centru Sarajeva, na mirnom protestu protiv izraelskog napada. Na protestima su se okupili uglavnom studenti, ali su im se pridružili i građani Sarajeva.

SAD je izrazio "duboko žaljenje", zbog pogibije i ranjavanja u napadu izraelske armije na pripadnike humanitarnog konvoja. Evropska unija zatražila je pokretanje istrage o pogibiji aktivista i zatražila od Izraela da dozvoli slobodan prolaz humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner izjavio je da "duboko potresen" napadom i dodao da "ništa ne može da opravda primenu takvog nasilja".

Španija, koja predsedava EU, osudila je "vojnu akciju koja je dovela do velikog broja žrtava i neprimerenu upotrebu sile". Izraelski ambasador u Madridu pozvan je na konsultacije.

Sirija je zatražila hitan sastanak Arapske lige da bi se raspravljalo o onome što je ona opisala kao agresiju na međunarodne brodove koji su nosili pomoć pojasu Gaze.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad osudio je izraelski prepad na humanitarni konvoj brodova, ocenivši da je to "nehumani akt" cionističkog režima koji će doprineti "nestanku" Izraela.

Grčka je otkazala sutrašnju posetu vrhovnog komandanta vazduholovstva vojske Izraela, a ministar odbrane Evangelos Venizelos zatražio je prekidanje zajedničke grčko-izraelske vazdušne vojne vežbe koja se, od utorka, odvijala na Kritu.

Švedska je napad izraelske vojske ocenila kao "potpuno neprihvatljiv" i pozvala na razgovore izraelskog ambasadora u Stokholmu.

Број коментара 83

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи