Kondoliza Rajs ponovo preti Iranu

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs ponovo je zapretila Iranu da će se, ukoliko u roku od dve sedmice ne odustane od kontroverznog nuklearnog programa, suočiti sa novim paketom kaznenih mera. Osustajanje od atomskog programa, Teheranu bi otvorio put za ekonomsku, političku i drugu saradnju sa svetom.

SAD i zapadne zemlje sumnjiče Iran da je cilj njegovog nuklearnog programa proizvodnja atomske bombe, međutim ovakvu tvrdnju Teheran demantuje obrazloženjem, da ima isključivo miroljubive planove, odnosno da želi samo da poveća proizvodnju električne energije.

Iran mora da pruži "ozbiljan odgovor" u naznačenom roku, međutim ukoliko se pokaže nekooperativnost Irana , SAD će pribeći novim bilateralnim sankcijama, a na Evropskoj uniji je da vidi šta će ona da učini u tom slučaju, izjavila je Rajsova.

Njena poruka usledila je posle nove neuspešne runde pregovora šest država i Irana, tokom vikenda u Ženevi, u kojima su prvi put direktno učestvovale i SAD.

Nova runda pregovora sa iranskim izaslanikom ni ovoga puta nije doneo jasan odgovor na davno postavljene zahteve, razgovarali su predstavnici SAD, Rusije, Kine, Francuske, Nemačke i Velike Britanije.

Savet bezbednosti UN, do sada, usvojio je tri paketa ekonomskih sankcija Iranu, ali ta država i dalje odbija da obustavi proces obogaćivanja uranijuma, ističući da na to ima pravo, jer ne predstavlja pretnju bilo kome.

SAD su, nezadovoljne ovakvim odgovorima, više puta saopštile da ne isključuju i primenu sile prema islamskoj republici, ukoliko ne bude ispunjavala zahteve međunarodne zajednice u vezi sa svojim nuklearnim programom.

Novi nesporazum sa Iranom usledio je u trenutku kada su iz Vašingtona stigle najave da bi SAD uskoro mogle uspostaviti "interesnu sekciju" u Teheranu, što se smatra među korakom ka otvaranju ambasade.

SAD i Iran su diplomatske odnose prekinuli pre 30 godina, u vreme krize talaca , kada je grupa militantnih iranskih studenata 444 dana držala 52 diplomata u američkoj ambasadi u Teheranu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи