Pronađene crne kutije iz "Erbasovog" aviona

Skoro godinu dana posle nesreće "Er fransovog" aviona, u kome je poginulo 228 putnika i članova posade, pronađene crne kutije. General Kristijan Batist kaže da će možda biti nemoguće izvlačenje kutija iz okeana.

Crne kutije aviona francuske kompanije "Er frans" koji se prošle godine srušio u Atlantik konačno su locirane u zoni prečnika od pet kilometara, izjavio je jedan francuski zvaničnik.

Međutim, general Kristijan Batist je dodao da će možda biti nemoguće izvlačenje kutija iz okeana.

"To ne znači da ćemo izvući 'crne kutije', jer više ne daju signal, a nalaze se na vrlo teškom terenu", rekao je Batist.

U avionskoj nesreći "erbasa" koji je leteo na liniji Rio de Žaneiro-Pariz poginulo je svih 216 putnika i 12 članova posade.

Uzrok ove najteže nesreće u istoriji francuskog avioprevoznika i posle godinu dana nije poznat, tako da bi pronalazak crnih kutija sa podacima leta i razgovorima u kokpitu trebalo da pomogne istražiteljima da konačno razreše misteriju pada aviona.

Crne kutije su pronađene zahvaljujući slikama iz prve faze traženja olupine kada su crne kutije još uvek emitovale signal, međutim ove godine je pokrenuta nova potraga u kojoj su učestvovali američki i norveški brodovi sa sonarnim sondama i robotima.

Zvaničnici su opisali ovu potragu kao "jednu od najsloženijih operacija ikad zabeleženih".

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 07. maj 2010, 08:37) - Pavle Karajovic [neregistrovani]

crna kutija

Podaci sa leta odnosno Air France 447 nikako neodgovaraju da se obelodane za javnost.
Jer kako ce se objasniti da je posada Air France uletela u nevreme sa jakom turbulencijom,i da su tada otkazali kljucni sistemi na Airbus-ovom avionu A 330,pa moguce i komande leta.Taj let za javnost ce ostati misterija,i teznja da se sto pre zaboravi.Podaci koji nemogu da se sakriju su stigli preko satelita(reporting system (Acars). diraktno u kompaniju