Dvanaest mrtvih u Dagestanu

U dve eksplozije u gradu Kizljaru u Dagestanu poginulo 12 ljudi, a 27 je ranjeno. Među žrtvama i visoki funkcioner policije i nekoliko policajaca. Putin izjavio da su napadi u Moskvi i Dagestanu povezani.

Najmanje 12 ljudi je poginulo, među kojima jedan visoki funkcioner policije i osmorica policajaca, a 27 osoba je ranjeno u dvema eksplozijama u gradu Kizljaru, u ruskom regionu Dagestan, saopštio je istražni odbor pri glavnom tužilaštvu Rusije.

Automobil bomba, parkiran u blizini gimnazije i republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova u centru grada, eksplodirao je u trenutku kada je pored njega prolazila policijska patrola, usmrtivši dva policajca.

Policijski zvaničnik je izjavio da je drugu bombu aktivirao bombaš samoubica koji je nosio policijsku uniformu, ubrzo pošto su se na mestu prethodne eksplozije okupili policija i posmatrači, prenele su agencije.

Među poginulima je i načelnik policije grada Kizljara Vitalij Vedernjikov, saopštio je portparol pokrajinske policije, a nastradalo je još najmanje šest policajaca.

Prema izveštajima agencija u vreme eksplozija u školi nije bilo dece.

U Dagestanu, pretežno muslimanskom regionu koji se graniči sa Čečenijom, česti su napadi čije su mete policija i vladini zvaničnici.

Ruski predsednik Dmitij Medvedev deli mišljenje premijera Vladimira Putina.

"Sve su to karike istog lanca i odraz iste terorističke aktivnosti. Pomoći ćemo porodicama žrtava napada u Moskvi i Dagestanu i nastavićemo da se borimo protiv terorizma, na efikasniji način", kaže predsednik Medvedev.

Privlačenje policije na mesto prve eksplozije, a zatim aktiviranje još jedne bombe uobičajena je taktika pobunjenika sa Severnog Kavkaza, naveo je Rojters.

Dva bombaška napada usledila su dva dana posle dve eksplozije na stanicama metroa u Moskvi, u kojima je poginulo 39 ljudi. Vlasti tvrde da su napade izvele dve žene povezane sa pobunjenicima iz regiona Severnog Kavkaza, koji obuhvata niz većinski muslimanskih provincija, uključujući Čečeniju.

U ruskoj prestonici su pojačane mere bezbednosti. Na ulicama je više od tri hiljade pripadnika ruskih specijalnih jedinica i nekoliko hiljada policajaca.

Islamistička separatistička organizacija,"Kavkaski emirat", negira da stoji iza napada na moskovski metro, ali je pre samo dva meseca njen lider Doku Umarov pozvao na širenje pobune sa Kavkaza u ruske gradove.

"Rusi ne shvataju da će rat doći na njihove ulice, u njihove kuće i gradove. Ako misle da se rat dešava samo na televiziji i na udaljenom Kavkazu, onda uz božiju pomoć planiramo da im dokažemo da će rat stići i u njihove domove", kaže Umarov.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво