Nove nevolje za Roda Blagojevića

Smenjeni guverner američke savezne države Ilinois Rod Blagojević optužen da je pokušao da proda mesto u senatu upražnjeno izborom Baraka Obame za predsednika SAD. Tužilaštvo tvrdi da su Blagojević i još šestorica njegovih saradnika razgovarali u mogućnosti da se Obamina stolica u Senatu trampi za novac, dobro plaćen posao ili mesto u novoj administraciji.

Optužnica protiv Blagojevića sadrži 19 tačaka, uključujući i navode da je bivši guverner Ilinojsa bio deo sheme, u kojoj je, kao protivuslugu za isplaćivanje milijardi dolara iz državnih penzionih fondova, dobijao ozbiljne količine novca.

Osim kontroverznog bivšeg guvernera srpskog porekla, optuženi su i njegov brat Robert, šefovi kabineta Džon Heris i Alonzo Monk, bliski saradnik Kristofer Keli i lokalni lobista Vilijem Ćelini.

Tužilaštvo tvrdi da malo poznati Antoan Toni Recko, još dve osobe i Blagojević sklopili, suštinski, jednostavan dogovor, prema kojem im je giverner omogućavao da zarade silan novac, koji su imali podeliti kada Blagojeviću istekne mandat.

Donedavnu guverner Ilinojsa nije bio odmah dostupan za komentar, jer se sa porodicom, kako javljaju američki mediji, odmara u Diznilendu.

Blagojević je priveden zbog optužbi da je pokušao da iskoristi tekući izbor za naslednika novoizabranog predsednika SAD Baraka Obame u Senatu, s obzirom da tu odluku treba da donese u svojstvu guvernera savezne države Ilinois.

Blagojević je uhapšen 9. decembra zbog optužbi da je pokušao da iskoristi izbor za naslednika novoizabranog predsednika SAD Baraka Obame u Senatu, s obzirom da mu je pravo na tu odluku pripadalo mestom guvernera savezne države Ilinois.

Kako piše "Njujork tajms", Blagojević je tokom konsultacija o izboru Obaminog naslednika u Senatu, raspravljao i o postavljanju njegove supruge u upravni odbor neprofitnih organizacija, čime bi joj bila omogućena plata od oko 150.000 dolara.

Raspravljano je i o postavljanju Blagojevića na funkciju u Stejt departmentu ili imenovanje za ambasadora, piše njujorški dnevnik, navodeći da se u 76 strana dugom izveštaju navode njegove reči kako je spreman "da proda ili trampi Ilinois".

U transkriptu se, takođe, navodi da je Blagojević rekao jednom od pomoćnika da je osoba, identifikovana kao "kandidat broj 5" ponudila oko 500.000 dolara u zamenu za mesto u Senatu.

Nekoliko dana pre hapšenja, Blagojević je odbacio optužbe, poredeći prisluškivanje njegovih razgovora sa čuvenom aferom "Votergejt", nakon čijeg je otkrivanja tadašnji predsednik Ričard Nikson bio praktično najuren iz Bele kuće.

Federalni tužilac Patrik Ficdžerald uzvratio mu je opaskom da bi se zbog ovakvog postupka Abraham Linkoln prevrnuo u grobu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 03. apr 2009, 20:36) - anonymous [neregistrovani]

Nevolje za R.Blagojevica

Ilionis je jedina drzava u kojoj je obezbedjena kompletna besplatna zdravstvena zastita za svu decu i najvise sredstava je ulagano u najsavremeniju opremu i angazovani su najbolji pedijatri. Jedina drzava u kojoj svi stari (od 65 godina na dalje) imaju besplatan gradski prevoz. I to su gresi R.Blagojevica.

(petak, 03. apr 2009, 15:19) - anonymous [neregistrovani]

Deja vu

Nama je interesantan doticni Blagojevic samo zbog cinjenice da je poreklom Srbin, sto mu bas i ne ide u prilog - ne u Americi, nego kod nas, jer se nije bas pokazao vezanim za 'rodnu grudu' - nego vise za dolar. On je (novokomponovanim izrazom receno) Amerikanac srpskog porekla, isto kao sto bi mogao imati korene u Irskoj, Italiji, Francuskoj... tako da je bespredmetno izvestavati (po meni) o nekom ko ne zavredjuje paznju, cak ni po genetskoj liniji, jer se pokazao kao nekvalitetan covek. Doduse, samo onaj ko ne veruje sopstvenim ocima moze smatrati da neko pocinje da se bavi politikom zato sto je altruista i humanista.... Mozda, ali pre - malo sutra.

(petak, 03. apr 2009, 10:38) - anonymous [neregistrovani]

Isuviše toga na tapetu

Toliko zamešateljstvo Rod nije mogao da uradi a da u celom američkom društvu i politici nisu postojale, a sigurno i trenutno postoje, takve prilike. To jest liči da je to što je on radio nešto za njh vrlo uobičajeno i nešto što se mnogo masovnije radi nego što bi to iko želeo da se zna i da je Rod sad iz sasvim drugih razloga žrtveni jarac. Klasično pranje obraza kroz "progon veštica". Rod je kriv koliko su i svi oni krivi. Njegov mentalitet se ni po čemu ne razlikuje od njihovog.