Читај ми!

Savetnik Majka Pensa: U pretresu kuće bivšeg potpredsednika SAD pronađen jedan tajni dokument

FBI je pretresao rezidenciju bivšeg potpredsednika SAD Majka Pensa u Indijanapolisu, pošto su prošlog meseca u njegovoj kući otkrivena poverljiva dokumenta. Pretres Pensove rezidencije bio je dogovoren između Pensovog tima advokata i američkog Sekretarijata za pravosuđe. Posle petosatne pretrage kuće bivšeg potpredsednika SAD, FBI pronašao jedan tajni dokument, rekao je savetnik Majka Pensa Devin O'Mali. Sekretarijat za pravosuđe SAD preuzeo je jedan spis sa oznakom poverljivo.

Pretres Pensove kuće u Indijanopolisu je usledio samo nekoliko nedelja pošto je Pensov advokat Greg Džejkobs obavestio Nacionalni arhiv u pismu od 18. januara o pronalasku „malog broja" spisa s poverljivim oznakama u kući bivšeg potpredsednika SAD u administraciji Donalda Trampa.

Dokumenta su potom predata FBI-ju.

Potraga za tajnim dokumentima sada u Pensovoj kući, događa se u trenutku kada su i bivši predsednik Donald Tramp i sadašnji predsednik Džozef Bajden suočeni s istragom pred specijalnim tužiocima zbog zadržavanja poverljivih dokumenata u privatnom posedu.

Stotine takvih dokumenata (mediji su prenosili - 325 poverljivih spisa) pronađeno je tokom avgustovske pretrage Trampovog letnjikovca, Mar-a-Laga na Floridi, rekli su zvaničnici sekretarijata za pravosuđe.

Iako su njegovi advokati tvrdili da je vratio sve dokumente sa poverljivim oznakama iz Bele kuće, posle pretresa Mar-a-Laga utvrđeno je da advokati nisu bili u pravu.

Nekoliko meseci posle toga, poverljivi dokumenti iz ere Baraka Obame pronađeni su kod sadašnjeg predsednika SAD Džoa Bajdena, koji je tada bio Obamin potpredsednik.

Zanimljivo je da se pretres FBI-ja dogodio dan pošto je Pens dobio poziv za drugu istragu specijalnog tužioca o slučaju bivšeg predsednika Donalda Trampa u čijoj je administraciji bio i Pens.

Reč je o slučaju napada na Kapitol 6. januara 2020. i Trampovog nastojanja da i posle izbora 2020. ostane na predsedničkoj funkciji.

Dobro obavešten izvor je En-Bi-Es njuzu potvrdio da su se Pensov tim advokata i američki sekretarijat za pravosuđe dogovorili da pretres bude 10. februara.

Serijal afera "tajni dokumenti" koje s vremena na vreme potresaju Belu kuću, dobio je tako još jedan nastavak, ovog puta, u glavnoj ulozi s bivšim Trampovim potpredsednikom Majkom Pensom. 

Reklo bi se da je sada "vruć krompir" kod republikanaca, budući da je donedavno predsednik Bajden bio u žiži interesovanja FBI-ja. Slično je bilo i s Donaldom Trampom pre njega, i s Hilari Klinton - pre Trampa. 

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара