Читај ми!

Završena istraga o obaranju aviona na letu MH-17, "snažne indicije" o umešanosti Putina nedovoljne

Međunarodni tužilački tim saopštio je da su pronašli "snažne indicije" da je ruski predsednik Vladimir Putin odobrio upotrebu ruskog raketnog sistema koji je oborio putnički avion na letu 17 Malejža erlajnsa (MH-17) iznad istočne Ukrajine 2014. godine.

Međutim, kako agencija Rojters prenosi, "dokazi o umešanosti Putina i drugih ruskih zvaničnika nisu bili dovoljno konkretni da dovedu do krivične presude", pa su tužioci odustali od istrage i neće biti daljeg krivičnog gonjenja.

Tužilački tim činili su stručnjaci iz Holandije, Australije, Malezije, Belgije i Ukrajine, a većina poginulih u padu MH-17 bili su Holanđani.

Britanska agencija podseća da je Rusija negirala bilo kakvu umešanost u obaranje civilnog aviona, u kojem je poginulo 298 putnika i članova posade.

"Istraga je dostigla vrhunac. Nalazi nisu dovoljni da se procesuiraju osumnjičeni", rekla je tužiteljka Digna fan Beceler.

U novembru je sud u Holandiji osudio dvojicu bivših ruskih obaveštajaca i jednog ukrajinskog separatistu za ubistvo, jer su, navodno, pomagali u postavljanju ruskog raketnog sistema "buk" koji je upotrebljen za obaranje aviona, a kako je njima trojici suđeno u odsustvu, oni ostaju na slobodi, prenosi Rojters.

Holandski premijer Mark Rute ocenio je da to što neće biti daljeg gonjenja osumnjičenih predstavlja "gorko razočaranje".

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво