Читај ми!

U Italiji svakog dana nestane 35 maloletnika

Najnoviji izveštaj Vladinog komesarijata za nestala lica u Italiji pokazuje da je u prvih šest meseci 2022. godine u toj zemlji nestajalo 35 maloletnika svakog dana. O dramatičnoj situaciji svedoči i broj od 9.599 osoba svih doba koje su nestale za šest meseci, prosečno 53 dnevno. Radi se pre svega o osobama muškog pola, njih 74 odsto. Gotovo polovina nestalih je pronađena, dok se o njih 52 odsto ne zna ništa.

U većini slučajeva nestanaka dece radi se o dobrovoljnom udaljavanju. U 82 odsto reč je o osobama sa kognitivnim deficitom, koje su žrtve otmice ili su oduzete od jednog roditelja.

Od januara do juna prošle godine nestalo je 6.312 maloletnika, dve trećine od ukupnog broja nestalih lica. Sedamdeset odsto su maloletni migranti bez pratnje, a preostalih 30 odsto su državljani Italije.

I dok se pronađe 70 odsto Italijana, kada je reč o nestalim maloletnim strancima, uđe se u trag u svega 30 odsto slučajeva.

Kada su u pitanju italijanski maloletnici, oni nestaju zbog svađa sa roditeljima, problema sa drogom, ponižavanja preko društvenih mreža, upoznavanja preko interneta i slično.

Ne tako retko oni su žrtve sukoba roditelja koji preko njih rešavaju nesuglasice. Odvodeći ih od jednog od supružnika, gubi im se svaki trag.

Deca žrtve trogovaca robljem i pedofila

Eliza Poka Taska, portparol Udruženja "Nestala Penelope" kaže da najveći broj maloletnika beži od rata, u ovom trenutku iz Ukrajine i da nestaju jer ih otimaju kako bi poslužili za prostituciju, pedofiliju, pornografiju, trgovinu organima i rada na crno.

Dešava se i da roditelj koji nije italijanske nacionalnosti, jednostavno oduzme dete od drugog roditelja i pobegne sa njim u zemlju u kojoj su rođeni. Na taj način je iz Italije odvedeno 400 dece, a na nivou Evropske unije oko 1.800.

Andrea Kantadori iz Komesarijata za nestala lica koji se sve više služi i modernim tehnologijama u potragama, izjavio je da se u mrtvačnicama nalazi veliki broj neidentifikovanih maloletnika. Zvanično se radi o 973 neidentifikovane osobe, a po podacima časopisa Zatvorske policije, taj broj je 2.000.

Komesarijat za nestala lica sarađuje sa policijom, lokalnim udruženjima, vatrogascima i volonterima.

Iz svih tih razloga potrebno je da postoji koordinacija i saradnja na evropskom nivou koja će pomoći u zajedničkoj potrazi ove dece. Policija preporučuje da se roditelji i rodbina momentalno obrate policiji jer su prvi momenti nakon nestanka deteta odlučujući.

Polcijska aplikacija i sistem javnog uzbunjivanja

U Italiji se poziva broj 112 ili na evropskom nivou aktivan 116000 koji je uveden zahvaljujući protokolu Ministarstva unutrašnjih poslova i "plavog telefona" kao i  policijske aplikacije YouPol.

Od prvog januara 2022. do 30. aprila, na broj 116000 mogao se prijaviti nestanak maloletnika. Za taj period bilo ih je 29, od toga osam usled rata, a dva zbog migracija kroz Italiju.

U Evropi, od decembra 2018. postoji direktiva koja nalaže svim zemljama članicama Unije da usvoje efikasan sistem javnog alarma.

U Italiji postoji tzv. It-alert (it-alert.it/it/) koji je novi sistem javnog alarma za direktno informisanje građana.

Postoje i sistemi SOS alerta privatnih kompanija poput Gugl mapa. U Evropskoj uniji postoji Amber alert (amberalert.eu) koji još nije aktivan u Italiji.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво