Читај ми!

Kineski balon viđen iznad Kolumbije, Peking navodi da ima civilnu namenu

Ministarstvo spoljnih poslova Kine potvrdilo je da je balon koji je viđen nad Latinskom Amerikom iz te zemlje i da se koristi za civilne namene, dok su iz Pekinga incident sa balonom koji je leteo iznad SAD ocenili kao "neočekivan i izolovan". Američka vojska je saopštila da traga za ostacima srušenog balona, za koji Vašington tvrdi da je Kini služio za špijuniranje.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning rekla je da je balon, koji je viđen iznad Latinske Amerike, iz Kine i da se koristi u civilne svrhe, preneo je Rojters.

Dodala je da balon, koji je u subotu primećen iznad Kolumbije, ima ograničenu sposobnost automatskog upravljanja.

Iz Pekinga su ranije rekli da je balon koji je američko vazduhoplovstvo oborilo bio korišćen za meteorološke i druge naučne svrhe i da je slučajno odleteo van svog kursa.

Mao Ning je navela da bi Kina i SAD trebalo taj problem da rešavaju na miran i pristojan način, bez upotrebe sile.

"Ovo je neočekivani, izolovani incident", rekla je Mao Ning, upitana o ozbiljnosti tog događaja.

Američka vojska je saopštila da traga za ostacima balona koji je vazduhoplovstvo oborilo u subotu po naredbi predsednika Džozefa Bajdena.

Iz vojske su dodali da mornarica radi na pronalaženju ostataka letelice koja je nakon obaranja pala u Atlantski okean u blizini Južne Karoline.

Kina je u nedelju najoštrije osudila obaranje letelice, navodeći da je ona potpuno slučajno zalutala u vazdušni prostor SAD.

"Kina je jasno tražila od SAD da se s tim pravilno pozabave, na miran, profesionalan i uzdržan način. SAD su insistirale na upotrebi sile, očigledno preterano reagujući", saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

U međuvremenu, prvi čovek kineske meteorološke službe razrešen je dužnosti, objavili su kineski državni mediji.

Zbog ulaska kineskog balona u američki vazdušni prostor, za koji Vašington tvrdi da je špijunski, američki šef diplomatije Entoni Blinken je u petak otkazao posetu Pekingu.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво