Читај ми!

Papa napustio Južni Sudan, pozvao narod da se odupre "otrovu mržnje"

Papa Franja je u svom poslednjem obraćanju u Južnom Sudanu pozvao tamošnji narod da se odupre "otrovu mržnje" kako bi postigli mir i prosperitet koji su im izmicali kroz godine krvavih etničkih sukoba.

Papa Franja je pred povratak u Rim predvodio misu na otvorenom, na teritoriji mauzoleja koji je podignut u znak zahvalnosti heroju borbe za oslobođenje Južnog Sudana Džonu Garangu, koji je poginuo 2005. godine.

Vatikan je saopštio da je misi prisustvovalo 100.000 ljudi.

Osamdesetšestogodišnji papa je u besedi govorio o temama koje su obeležile njegovo putovanje u najmlađu državu na svetu – o pomirenju i uzajamnom praštanju. Vernike je zamolio da se klone "slepog besa nasilja".

Većinski hrišćanski Južni Sudan se odvojio od muslimanskog Sudana 2011, ali je dve godine kasnije upao u građanski rat u kojem je stradalo 400.000 ljudi. Uprkos mirovnom sporazumu između njih 2018, nastavljene su borbe, a veliki broj civila je raseljen.

Na kraju službe, u kratkom oproštajnom obraćanju, pre nego što je krenuo na aerodrom, papa je zahvalio narodu Južnog Sudana za naklonost koju su mu pokazali.

"Nikada ne gubite nadu. Nemojte propustiti priliku da izgradite mir. Neka nada i mir žive među vama. Neka nada i mir žive u Južnom Sudanu!", poručio je papa.

Papa je dugo bio zainteresovan za Južni Sudan. U jednom od najupečatljivijih poteza tokom svog mandata, papa je kleknuo i poljubio noge prethodno zaraćenim liderima zemlje na sastanku u Vatikanu 2019.

Inače, tokom posete Južnom Sudanu, papu su pratili i nadbiskup kenterberijski Džastin Velbi, lider Anglikanske zajednice, i Ijan Grinšilds, moderator Generalne skupštine Škotske crkve.

"Hodočašće mira" bilo je prvi put u hrišćanskoj istoriji da su vođe Katoličke, Anglikanske i Reformisane crkve obavili zajedničku inostranu posetu.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво