Читај ми!

Raste broj žrtava napada u Pakistanu, poginulo 59, ranjeno 176 osoba

Najmanje 59 osoba je poginulo, a još 176 je ranjeno u napadu bombaša samoubice na džamiju u Pakistanu, saopštili su zvaničnici.

Sidik Kan, policijski zvaničnik, saopštio je da je broj poginulih u napadu na džamiju u Pakistanu, porastao na 59, a među mrtvima je i Nur-ul-Amin, koji je predvodio molitvu.

Šef policije u Pešavaru Ijaz Kan rekao je da je najmanje 176 osoba ranjeno, a obližnja bolnica saopštila je da su mnogi od njih u kritičnom stanju, što izaziva zabrinutost da bi broj poginulih još mogao da raste.

"Bio je to samoubilački bombaški napad. Najmanje 59 ljudi je ubijeno, a 176 ranjeno od kojih su mnogi u kritičnom stanju, rekao je Kan.

Policijski zvaničnici su saopštili da se deo džamije urušio, te da spasioci pokušavaju da dođu do vernika koji su zarobljeni pod ruševinama.

"Ne možemo reći koliko ih je još pod ruševinama", rekao je guverner provincije Hadži Gulam Ali.

Većina poginulih i ranjenih policajci

Kako se navodi, većina poginulih i ranjenih su policajci, jer je džamija deo kompleksa koji se koristi i kao sedište gradske policije. Policijski kompleks se nalazi u zoni visoke bezbednosti u Pešavaru, zajedno sa nekoliko vladinih zgrada i nije jasno kako je bombaš uspeo da uđe neprimećeno u zonu.

Svedoci su opisali haotične scene dok su se policija i spasioci borili da ranjene odvezu u bolnice.

"Tokom mollitve došlo je do velike eksplozije. Nismo mogli da shvatimo šta se desilo jer je prasak bio zaglušujući. Izbacio me je sa terase. Zidovi i krov su pali na mene. Bogu hvala, on me je spasao," rekao je novinarima Muštak Kan, povređeni policajac.

Probijen elitni bezbednosni kordon

U toku je istraga o tome kako je napadač probio tako elitni bezbednosni kordon i da li je bilo pomoći iznutra.

Policija je saopštila da je napadač izgleda prošao kroz nekoliko barikada na kojima su radile snage bezbednosti kako bi ušao u kompleks "crvene zone" u kojem se nalaze policijske i antiterorističke kancelarije.

"Pronašli smo tragove eksploziva", rekao je Kan novinarima, dodajući da je očigledno došlo do bezbednosnog propusta pošto je bombaš prošao zonu visoke bezbednosti.

Šarif: Ovo je napad na Pakistan  

Pakistanski premijer Šehbaz Šarif osudio je napad i naložio vlastima da obezbede najbolju moguću zdravstvenu negu ranjenima.

"Ovo je ništa manje nego napad na Pakistan. Naciju je preplavio dubok osećaj tuge. Nema sumnje da je terorizam naš najveći izazov za nacionalnu bezbednost", rekao je Šarif.

On je obećao da će biti pokrenuta akcija protiv odgovornih.

Bombaš samoubica raznio se u ponedeljak u prepunoj džamiji u visoko utvrđenom bezbednosnom kompleksu u Pakistanu, ubivši 59 osoba, što je poslednji napad islamističkih militanata koji su ponovo napali policiju u nestabilnoj zemlji. 

Pešavar, koji se nalazi na ivici pakistanskih plemenskih okruga koji se graniče sa Avganistanom pod vlašću talibana, često je na meti islamističkih militantnih grupa, uključujući Islamsku državu i pakistanske talibane.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво