Читај ми!

"Rio Tinto" se izvinio Australijancima zbog nestanka radioaktivne kapsule

Rudarska korporacija "Rio Tinto" izvinila se zbog gubitka visokoradioaktivne kapsule u zapadnoj Australiji, javlja Asošijejted pres. Policija je utvrdila da je incident bio nesrećan slučaj i da nema razloga za krivičnu prijavu.

Kapsula je bila deo uređaja za koji se veruje da je pao sa kamiona dok je 10. januara transportovan između pustinjskog rudnika i grada Perta.

Kamion koji je prevozio kapsulu stigao je u depo u Pertu 16. januara, a službe hitne pomoći su obaveštene o nestaloj kapsuli 25. januara.

Izvršni direktor rudarskog giganta "Rio Tinto ajron ore" Sajmon Trot rekao je da kompanija veoma ozbiljno shvata incident i izvinio se što je izazvala zabrinutost javnosti.

"Prepoznajemo da je ovo očigledno veoma zabrinjavajuće i izvinjavamo se zbog uzbune u zajednici zapadne Australije", rekao je Trot.

Kako je istakao, osim pune podrške vlastima, kompanija je pokrenula sopstvenu istragu kako bi shvatila kako je kapsula izgubljena u tranzitu.

Odeljenje za vatrogasne i hitne službe zapadne Australije objavilo je da je kapsula nestala u petak, dva dana nakon što ih je obavestio "Rio Tinto".

Potraga je uključivala ljude koji su skenirali nivoe radijacije sa uređaja duž puteva koje koriste kamioni, a vlasti su navele da će možda morati da se pretraži cela ruta od 1.400 kilometara.

Službe za hitne slučajeve zapadne Australije pozvale su druge australijske države i saveznu vladu za podršku u pronalaženju kapsule, jer im nedostaje oprema.

Kapsula je dimenzija osam sa šest milimetara.

Keramički izvor cezijum-137, koji se obično koristi u meračima radijacije, emituje opasne količine zračenja koje mogu izazvati opekotine kože, a produženo izlaganje može izazvati rak.

Policija je utvrdila da je incident bio nesrećan slučaj i da nema razloga za krivičnu prijavu.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво