Читај ми!

Hapšenje poslednjeg kuma Koza nostre, kako je "pao" Mateo Mesina Denara

Pao je i poslednji kum Koza nostre, Mateo Mesina Denaro, najopasniji vođa mafijaša u Italiji. Uhapšen je u Palermu posle 30 godina bekstva. Premijerka Đorđa Meloni kaže da je ovo istorijski dan za borbu protiv mafije, a tužioci poručuju – hapšenje Denara predstavlja smrt Koza nostre.

U maju 2017. godine tužilac Mauricio de Lučija rekao je za RTS da "dok se ne nađe telo, neće verovati da je Mesina Denaro mrtav", iako se govori tako.

I pronađen je posle 30 godina skrivanja. Ozloglašeni Dijabolik – Mateo Mesina Denaro, poslednji vođa Koza nostre, uhapšen je u klinici "Madalena" u Palermu.

"Danas, 16. januara 2023. godine, karabinjeri su u okviru istrage koju je koordinirala kancelarija javnog tužioca Palerma, uhapsili begunca Matea Mesinu Denara u zdravstvenoj ustanovi gde se lečio", rekao je vođa ROS-a jedinice karabinjera.

Šezdesetogodišnji "kum" od prošle godine prima hemoterapiju zbog tumora. I to u bolnici koja se, ni manje ni više, nalazi na 650 metara od direkcije za borbu protiv mafije na Siciliji.

"Čekao sam da uradim bris na kovid sa još 40-ak ljudi, ne znam da li je i on bio među nama. Onda sam otišao na sprat sa doktorima i shvatili smo da se nešto dešava. Kroz prozore se videlo mnogo policije, cela bolnica je bila puna karabinjera. Onda je usledilo uzbuđenje, čuli smo sirene, a zatim i vest o hapšenju", rekao je Frančesko koji je svedočio hapšenju.

Mesina Denaro prvo je pokušao da pobegne, a zatim se predao karabinjerima. Kod sebe je imao lažnu ličnu kartu na ime Andrea Bonafede. Uhapšen je i njegov vozač. Akciju su predvodili tužilac De Lučija i njegov zamenik Paolo Gvido.

"Kao i uvek u ovakvim slučajevima, reč je o timskom radu koji su karabinjeri sproveli na izuzetan način. Za nas je ovo od najveće važnosti, za Republiku koja ima obavezu prema svojim mučenicima. Hapšenje Matea Mesine Denara ima istorijsku važnost, jer je on jedini krvnik preostao na slobodi. To je dug koji smo pokušali da ispoštujemo i uspeli smo", naglasio je De Lučija.

Mesina Denaro je 1993. osuđen na doživotnu kaznu. Za sebe je govorio da je "svojim rukama napunio čitavo groblje". Na njemu mesta zauzimaju i stradali u dve eksplozije koje su u italijanskoj javnosti najjače odjeknule.

Naložio je 1992. godine ubistvo tužilaca Đovanija Falkonea i Paola Borselinija, tadašnje začetnike borbe protiv mafije. Poštu ubijenim tužiocima odala je premijerka Đorđa Meloni, koja se odmah po hapšenju Denara uputila na Siciliju.

"Ovo je istorijski dan, dan slave za pristojne ljude, za porodice žrtava organizovanog kriminala, jer žrtva tolikog broja heroja nije bila uzaludna, neko je preuzeo tu palicu i taj rat se nastavio. Za nas je dan slavlja da svojoj deci možemo reći da se mafija može pobediti. Nismo pobedili u ratu, nismo pobedili mafiju, ali ova bitka je bila fundamentalna bitka koju treba dobiti, i to je težak udarac za organizovani kriminal", istakla je italijanska premijerka.

Profesor prava na Univerzitetu Luis u Rimu Mauricio Belakosa kaže da je Mateo Mesina Denaro čuvar fundamentalnih tajni o veoma delikatnim stvarima kao što su, na primer, razlozi za najteže mafijaške zločine, za moguće saradnje političara i mafijaša.

"Osnovno pitanje sada je šta će se dalje desiti – hoće li sarađivati sa pravosudnim organima ili ne?", rekao je Belakosa.

Hapšenje Dijabolika ispraćeno je aplauzima i čestitkama širom Italije. Najglasnije se pljeskalo na Siciliji, ostrvu na kom se Koza nostra rodila. Današnje hapšenje, čulo se od nadležnih, smrt je te mafijaške grupe.

Na njeno čelo Denaro je došao posle Bernarda Provencana i Totoa Rine. Važio je za omiljenog među ženama, koje su mu, kako se spekuliše, sve do danas pomagale u skrivanju.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи