Читај ми!

Poverljiva dokumenta pronađena u bivšoj Bajdenovoj kancelariji

Američko Ministarstvo pravde ispituje poverljiva dokumenta koja su pronađena u bivšoj kancelariji Džozefa Bajdena, dok je bio potpredsednik zemlje, saopštila je Bela kuća.

Dokumenta pronađena u bivšoj kancelariji Džozefa Bajdena, koji datiraju iz vremena kada je bio potpredsednik SAD, pronašli su njegovi lični advokati 2. novembra, kada su pakovali dosije u "Centru Pen Bajden" u Vašingtonu, saopštila je Bela kuća.

Dodaje da je kancelarija Bele kuće obavestila Nacionalnu upravu za arhive i evidenciju istog dana kada su dokumenta pronađena "u zaključanom ormanu" i da ih je agencija preuzela sledećeg jutra. 

Zvaničnici nisu precizno opisali o kolikom se broju dokumenata radilo, kakve informacije sadrže, a nije naveden ni stepen njihove klasifikacije i poverljivosti.  

FBI je uključen u istragu, a američki državni tužilac Merik Garland zamoljen je da pregleda dokumente, prenosi Si-Bi-Es njuz.

Bajdenov specijalni savetnik, Ričard Zauber, naveo je u izjavi za Si-Bi-Es njuz da su dokumente otkrili neposredno pre izbora za Kongres advokati američkog predsednika koji su raščišćavali kancelarijski prostor.

Otkriće nije bilo odgovor ni na jedan prethodni zahtev iz arhive, a nije bilo naznaka da su se Bajden ili njegov tim opirali naporima da povrate bilo kakve osetljive dokumente.

U saopštenju Bele kuće se navodi da "sarađuje" sa odeljenjem, ali nije objašnjeno zašto je Bajdenov tim čekao više od dva meseca da objavi otkriće dokumenata.

Istraga, prema rečima dvoje ljudi upoznatih sa ovim pitanjem, ima za cilj da pomogne državnom tužiocu Meriku B. Garlandu da odluči da li da imenuje specijalnog branioca, poput onog koji istražuje gomilanje osetljivih dokumenata bivšeg predsednika Donalda Trampa i njihovog nevraćanja, na šta je obavezan po silasku sa funkcije.

Džozef Bajden je povremeno koristio kancelariju u centru od sredine 2017. do početka predsedničke kampanje 2020. godine, a advokati su je pakovali u pripremama da napuste prostor. 

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво