Читај ми!

Upad Bolsonarovih pristalica u najviše institucije Brazila, naređena bezbednosna intervencija

Pristalice bivšeg predsednika Brazila Žaira Bolsonara upale su u zgradu Kongresa u Braziliji, prenosi "Odija". Demonstranti su probili blokadu koju je napravila vojna policija. Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva proglasio federalnu bezbednosnu intervenciju.

Kako navodi Odija, demonstranti su upali u Nacionalni kongres, Palatu Planalto i sedište Federalnog vrhovnog suda. Vojna policija je pokušala da u tome spreči demonstrante koristeći biber-sprej.

Demonstranti nose transparente sa natpisima "Lula u zatvor", "Vojna intervencija", "Vrhovni je narod" i "Predsednik Bolsonaro".

Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva se trenutno nalazi na službenom putu u državi Sao Paulo, navodi Rojters.

Lula je proglasio federalnu bezbednosnu intervenciju u Braziliji.

Demonstrante je nazvao "fašistima, fanaticima" i rekao da će biti kažnjeni "punom snagom zakona". Intervencija u Braziliji trajaće do 31. januara, naveo je Lula.

Predsednik Brazila je naredio angažovanje nacionalne garde kako bi se ponovo uspostavio red u prestonici.

Naredio je i zatvaranje centralnog dela Brazilije - uključujući i glavnu aveniju u kojoj se nalaze administrativne i vladine zgrade - na 24 sata.

Ministar pravde Flavio Dino nazvao je demonstracije "apsurdnim" i naveo da "pokušaj da se volja nametne silom neće prevladati".

Brazilsko javno tužilaštvo je u saopštenju navelo da je državni tužilac zatražio "momentalno otvaranje krivičnog istražnog postupka".

Dopisnik Gardijana iz Brazila izveštava da je, prema jednoj od brazilskih televizija do sada uhapšeno 150 ljudi. 

Osude svetskih lidera

SAD osuđuju bilo kakav napor kojim se podriva demokratija u Brazilu, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven. Američki predsednik Džozef Bajden upad u zgrade administracije Brazila nazvao je "nečuvenim".

"Predsednik Bajden pomno prati situaciju i naša podrška brazilskim demokratskim institucijama je nepokolebljiva. Brazilska demokratija neće biti uzdrmana nasiljem", naveo je Saliven na Tviteru. 

Čileanski predsednik Gabrijel Borić opisao je upad kao "kukavički i podli napad na demokratiju", dok je kolumbijski predsednik Gustavo Petro rekao da je "fašizam odlučio da izvede državni udar". 

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da volja naroda Brazila i demokratskih institucija mora biti poštovana.

Žair Bolsonaro je krajem decembra prošle godine napustio zemlju i otputovao na Floridu, 48 sati pre inauguracije novoizabranog predsednika Lule da Silve, tvrdeći da je "izgubio bitku, ali ne i rat".

Bolsonaro je više puta rekao da neće predati dužnost Luli da Silvi na inauguraciji u nedelju, kršeći brazilsku demokratsku tradiciju i dovodeći time u pitanje legitimitet oktobarskih izbora na kojima je tesno poražen.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се