Читај ми!

Pogubljena još dva Iranca, EU "zgrožena"

Još dva muškarca pogubljena su vešanjem u Iranu, zbog navodnog ubistva pripadnika vojske tokom protesta koji su usledili nakon smrti Mahse Amini. Organizacije za ljudska prava osudile su ono što su opisale kao "lažno" suđenje.

Muhamed Mahdi Karami i Sied Muhamed Hoseini proglašeni su krivim za "korupciju na zemlji" zbog navodne umešanosti u smrt pripadnika paravojnih jedinica.

Članovi porodice 22-godišnjeg Karamija kažu da im nije bilo dozvoljeno da ga posete pre nego što je ubijen.

Tužioci su tvrdili da je paravojnog oficira Ruholaha Adžamijana skinula i ubila grupa ožalošćenih koji su odali počast nedavno ubijenom demonstrantu.

Protesti protiv iranske vlasti izbili su u septembru nakon smrti Mahse Amini, žene koju je pritvorila policija za moral jer je navodno "nepropisno" nosila hidžab.

Najmanje 516 demonstranata je do sada ubijeno, uključujući 70 dece, a 19.262 su uhapšena, prema novinskoj agenciji aktivista za ljudska prava (HRANA) sa sedištem u inostranstvu. U protestima je stradalo i 68 pripadnika snaga bezbednosti.

Mnogi od onih koji su privedeni nakon protesta navodno su bili podvrgnuti pritvoru bez komunikacije, mučenju i drugim oblicima zlostavljanja.

Iranski zvaničnici proteste nazivaju "neredima" i optužuju strane sile da ih podstiču.

Prve smrtne kazne dosuđene su u decembru 2022. godine, ali su se osuđenici žalili na kaznu, tvrdeći da su bili mučeni kako bi dali lažna priznanja.

Advokati koji zastupaju Hoseinija rekli su da su ga tukli i povezivali mu oči dok je bio u zatvoru. "Bio je tučen po tabanima metalnom šipkom", rekao je Ali Šarifzadeh Ardakani.

Iranski Vrhovni sud potvrdio je kaznu 3. januara.

Porodica Muhameda Mahdija Karamija molila je vlasti da mu poštede život. Pre smrti, njegov advokat je rekao da je štrajkovao glađu jer mu je uskraćeno pravo da bira svog advokata za sudski postupak. Umesto toga, on se oslanjao na advokate koje je imenovala država.

Novinar koji je intervjuisao Karamijeve roditelje kasnije je uhapšen od strane policije i ostaje u pritvoru, prema iranskom Centru za ljudska prava (CHRI).

Amnesti internešenel opisao je suđenje kao "brzo nepravedno grupno suđenje" i saopštio da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 26 osoba.

U istom slučaju, pre Karamija, na smrt su osuđena još trojica muškaraca, dok je još 11 osuđeno na zatvorske kazne.

U decembru, 23-godišnji Majidreza Rahnavard javno je obešen o dizalicu jer je navodno ubio dva pripadnika snaga bezbednosti nožem i ranio još četiri, a drugi, 23-godišnji Mohsen Šekari je ubijen zbog navodnog blokiranja ulice i ranjavanja nožem pripadnika iranskih snaga.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи