Читај ми!

Australiji izručen "Azijski El Čapo" - preti mu doživotna kazna

Najtraženiji narko diler u Aziji, poznatiji kao "azijski El Čapo", izručen je danas Australiji, gde mu potencijalno preti doživotna kazna. Hapšenje Ce Ći Lopa bilo je poznato kao operacija Kungur. Ova policijska operacija koju je predvodila australijska policija, uključila je oko 20 agencija širom kontinenata.

Ce Ći Lop, šef jedne od najvećih svetskih narko organizacija po nazivu "Sindikat Sem Gor",  optužen je da je rukovodio operacijom trgovine ilegalnih droga vrednom više milijardi dolara. Operacija je obuhvatila nekoliko zemalja azijsko-pacifičkog regiona, od Japana do Novog Zelanda.

 

Za samu organizaciju "Sindikat Sem Gor" kaže se da je vredna više milijardi dolara i  tereti se za najveći procenat trgovine ilegalnih droga širom Azije, prenosi Bi-Bi-Si.

Optužbe Australije odnose se na navodne operacije organizacije od 2012. do 2013. godine kada je metamfetamin u vrednosti od 4,4 miliona australijskih dolara prokrijumčaren u zemlju.

Često je upoređivan sa meksičkim narko dilerom Hoakinom "El Čapo" Guzmanom, pa je po njemu i dobio nadimak "azijski El Čapo". U januaru 2021. godine uhapsio ga je Interpol na amsterdamskom aerodromu.

Australijska policija je bila u potrazi za njim više od jedne decenije. Kažu da je najveći deo droge čijom je trgovinom rukovodio otišao u Sidnej i Melburn.

Zadržan je na amsterdamskom aerodromu Šiphol u januaru 2021. dok je pokušavao da se ukrca u avion.

Ce je negirao optužbe za drogu. Tvrdio je da su njegovo hapšenje namestile australijske vlasti i tvrdio je da je australijska policija nezakonito organizovala njegovo proterivanje sa Tajvana u Kanadu, uključujući zaustavljanje u Holandiji kako bi tamo mogao da bude uhapšen.

Hapšenje Ce Ći Lopa bilo je poznato kao operacija Kungur. Ova policijska operacija uključila je oko 20 agencija širom kontinenata, a australijska policija je preuzela vođstvo. Pričalo se da je poslednjih godina živeo u Makau, Hong Kongu i Tajvanu.

Prethodno je proveo devet godina u zatvoru nakon što je uhapšen zbog optužbi za trgovinu drogom u SAD devedesetih godina prošlog veka.

 

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара