Читај ми!

Uhapšena Taraneh Alidosti, jedna od najuticajnijih iranskih glumica

Jednu od najpoznatijih iranskih glumica Taraneh Alidosti uhapsile su snage bezbednosti u Teheranu, nekoliko dana nakon što je kritikovala pogubljenja demonstranata.

Taraneh Alidosti je jedna od najuticajnijih iranskih glumica svoje generacije, a na Instagramu je prethodno objavila svoju sliku na kojoj ne nosi hidžab i drži komad papira sa natpisom: "Žene, život, sloboda".

Ona je, takođe, kritikovala izricanje smrtnih presuda protiv učesnika demonstracija, koje je pokrenula smrt Mahse Amini. Nju je uhapsila državna policija za moral jer navodno nije nosila hidžab kako treba, a u pritvoru je preminula.

Nije poznato koje odeljenje iranskih bezbednosnih službi ju je odvelo iz njene kuće, ali je tužilaštvo u Teheranu navelo da Alidostijeva nije dostavila dokumentaciju kojom bi opravdala svoje provokativne izjave. Vest o njenom hapšenju preneo je Samija Miršamsi, filmski reditelj.

Miršamsi je rekao da je dom glumice pretresen i da se ne zna gde se ona nalazi. Kasnije je sudska novinska agencija Mizan potvrdila hapšenje Alidostijeve, rekavši da se njen slučaj dalje istražuje.

Alidostijeva je osvojila više nagrada u svojoj karijeri, posebno kada je "Prodavac", u kojem je glumila, osvojio Oskara za najbolji strani film 2016.

Novinska agencija Tasnim, koja je bliska Islamskoj revolucionarnoj gardi, saopštila je da je ona uhapšena zbog odluke da objavi lažan i iskrivljen sadržaj koji je podsticao nerede i podržavao antiiranske pokrete.

Slika Alidostijeve bez hidžaba je "lajkovana" "više od milion puta. Sada se, međutim, čini da je njen Instagram nalog, koji je imao više od osam miliona pratilaca, ugašen.

U svojoj poslednjoj objavi na Instagramu, glumica je nacela: "Zvao se Mohsen Šekari. Svaka međunarodna organizacija koja posmatra ovo krvoproliće i ne preduzima akcije je sramota za čovečanstvo."

Šekari je pogubljen 9. decembra nakon što ga je iranski sud optužio da je blokirao ulicu u Teheranu i ranio pripadnika bezbednosnih snaga zemlje mačetom.

Otac glumice je Hamid Alidosti, koji je igrao fudbal za iransku reprezentaciju i bio prvi Iranac koji je igrao za strani tim.

Ona se zavetovala da neće napustiti Iran, napisavši: "Nemam pasoš ili boravište nigde osim u Iranu. Ostaću i gledati te pravo u oči kao svi ovi normalni ljudi kada vrištim za svoja prava."

"Ovu hrabrost sam nasledila od žena svoje zemlje, koje godinama žive svoje živote, svaki dan sa otporom... Ostaću, neću odustati, stajaću uz porodice zatvorenika i ubijenih i zahtevati njihova prava. Boriću se za svoj dom, platiću koliko god je potrebno da se izborim za svoja prava, i što je najvažnije: verujem u ono što danas zajedno gradimo", poručivala je Taraneh Alidosti.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво