Читај ми!

Kabul: Talibani blizu odluke da dozvole devojčicama polaganje mature

Šef odeljenja za obrazovanje u Avganistanu Ehsanulah Kitab rekao je danas da će devojčicama ove nedelje biti dozvoljeno da polažu maturske ispite, uprkos tome što im je pristup školama zabranjen od kako su talibani došli na vlast u maju prošle godine.

Ova odluka odnosi se na devojčice u 31 od 34 avganistanske provincije u kojima zimski školski raspust počinje krajem decembra, prenosi novinska agencija AP.

Agencija AP se poziva na dva dokumenta talibanskog ministarstva obrazovanja u koja je imala uvid. Direktorka jedne srednje škole u Kabulu rekla je za medije da su ovi ispiti ''besmisleni'', zato što će devojčice iz dvanaestog razreda imati samo jedan dan za polaganje ispita iz 14 predmeta. Direktor druge srednje škole je naveo da većini učenica nedostaju udžbenici, javlja AP.

Kako navode, talibani su, pošto su preuzeli vlast prošle godine nakon 20 godina rata, obećali umerenu vladavinu, uz osnaživanje prava žena i manjina.

Umesto toga, talibani primenjuju svoje tumačenje islamskog zakona, odnosno šerijata, što uključuje zabranu studiranja za žene.

Kako navodi AP, poslednji razvoj događaja, međutim, nagoveštava da će devojčicama koje polože maturu biti dozvoljeno da se prijave na studije.

Postupanje talibana prema ženama naišlo je na osudu međunarodne zajednice, a ranije ovog meseca tim eksperata Ujedinjenih nacija je ocenio da to može predstavljati zločin protiv čovečnosti.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво