Читај ми!

Britanija, hod po jajima i mesečarenje među lancima snabdevanja

Nedostatak jaja "mogao bi da bude samo početak“ jer Velika Britanija "ulazi u mesečarenje", u krizu snabdevanja hranom, upozorio je sindikat farmera i uzgajivača. Uoči hitne današnje konferencije za novinare, Nacionalna unija farmera saopštila je da bi paradajz, krastavci i kruške mogli da budu među sledećim namirnicama koje će verovatno biti pogođene, jer sve potiču iz sektora sa intenzivnom upotrebom energije.

Nacionalna unija farmera (NFU) pozvala je Vladu da se uključi i pomogne primarnim proizvođačima koji su pod velikim pritiskom zbog rastućih troškova goriva, đubriva i stočne hrane.

"Kupci širom zemlje su decenijama imali zagarantovanu snabdevanje visokokvalitetnom pristupačnom hranom proizvedenom u skladu sa nekim od najviših standarda dobrobiti životinja, životne sredine i bezbednosti hrane u svetu", rekla je predsednica NFU Minet Baters za Bi-Bi-Si.

Ali, dodaje, britanska hrana je ugrožena u vreme kada globalna nestabilnost ugrožava stabilnost svetske proizvodnje hrane, njenu sigurnost i energetsku bezbednost.

"Bojim se da zemlja ulazi u dalju krizu snabdevanja hranom, a budućnost britanskog voća i povrća u nevolji", navodi Batersova.

Prema njenim rečima, pretnje snabdevanju hranom u Velikoj Britaniji znače da bi nestašica jaja ove godine "mogla biti samo početak".

Neki veliki lanci supermarketa uveli su privremeno ograničenje kupovine jaja kao meru predostrožnosti u novembru zbog uticaja na ponudu rastućih troškova i ptičjeg gripa.

Uoči hitne današnje konferencije za štampu, NFU je saopštio da bi paradajz, krastavci i kruške mogli biti među sledećim namirnicama na koje će verovatno uticati problemi sa snabdevanjem.

Međutim, Ministarstvo za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja (Defra) saopštilo je da Britanija ima visok stepen sigurnosti hrane koja je "izgrađena na snabdevanju iz različitih izvora", uključujući snažnu domaću proizvodnju, kao i uvoz kroz stabilne trgovinske rute.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи