Читај ми!

Konferencija o seksualnom nasilju u zonama sukoba u Londonu, učestvuje Dačić

U Londonu počinje dvodnevna konferencija Inicijative za sprečavanje seksualnog nasilja u zonama sukoba. Skup predstavnika sedamdeset zemalja otvaraju sami preživeli ratnog seksualnog nasilja. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić govoriće na plenarnoj sednici o sprečavanju te vrste zločina.

Dvodnevnom konferencijom u holu kraljice Elizabete Druge u Londonu, Inicijativa za sprečavanje seksualnog nasilja u zonama sukoba osvrće se na prvu deceniju svog rada.

Sam skup, koji okuplja predstavnike vlada, pravosuđa, univerziteta, humanitarnih i nevladinih organizacija iz sedamdeset zemalja otvoriće žrtve seksualnog nasilja.

Predvode ih doktor Denis Mukvege i Nadia Murad, koji su pre četiri godine podelili Nobelovu nagradu za mir zbog rada na ovom polju.

Sama Nadia Murad poziva međunarodnu zajednicu da "sankcijama i međunarodnim suđenjima pokaže da ta vrsta zločina neće biti tolerisana".

Jedan od gostiju na konferenciji je i tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan.

Zemlje u žiži su Ukrajina, Etiopija i Kolumbija. Statistike govore da se na meti seksualnog nasilja u ratnim područjima nađu između dvadeset i trideset odsto žena, ali i devojčica.

Britanija, kao jedan od osnivača ove Inicijative sa preko stotinu projekata u dvadeset devet zemalja, uključujući tu i sigurne kuće u Bosni i Hercegovini, najavljuje dodatnih dvanaest i po miliona funti za nove projekte.

Domaćinu, šefu britanske diplomatije Džejmsu Kleverliju, izuzetno je stalo da Inicijativa dobije međunarodnu logističku i pravnu podršku na ovoj konferenciji.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво