Čitaj mi!

Posle pobune u najvećoj fabrici Ajfona u Kini - izvinjenje radnicima

Kompanija "Fokson", veliki dobavljač "Epla" iz Kine, saopštila je da se prilikom isplata zarada dogodila tehnička greška i izvinila se radnicima nakon jučerašnje pobune u fabrici.

U fabrici "Fokskon", velikom "Eplovom" dobaljaču iz Kine, juče je izbila pobuna radnika nakon višenedeljnih previranja i karantina zbog sve većeg broja slučajeva koronavirusa, preneo je Rojters.

Na jednoj kineskoj video-platformi juče su postavljeni snimci na kojima se vidi kako grupa muškaraca sa palicama razbija nadzorne kamere i prozore u ogromnom radničkom kampusu u vlasništvu kompanije "Fokskon" u Džengdžouu.

Stotine radnika su protestovale u kampusu u kojem se nalazi najveća svetska fabrika Ajfona, uzvikujući "dajte nam našu platu".

Mnogi bivši radnici te kompanije potvrdili su da je u kampusu bilo nestašice hrane dok su sprovođena stroga pravila karantina, pa je "Fokskon", da bi zadržao stare ili pridobio nove radnike, obećavao podsticaje i bonuse.

Više ljudi je izjavilo da protestuju jer su ove nedelje obavešteni da će dobiti bonuse kasnije nego što je prvobitno obećano.

Fabrika u Džengdžou je najveća svetska fabrika Ajfona sa oko 200.000 radnika.