Čitaj mi!

Istorijski dogovor na samitu o klimi - osniva se fond za siromašne zemlje pogođene klimatskim promenama

Na samitu o klimi KOP 27 usvojen je sporazum koji podrazumeva osnivanje fonda kojim će se pomoći siromašnim zemljama koje su pogođene katastrofama prouzrokovanim klimatskim promenama. Senku na samit baca to što nije učinjeno ništa kako bi se intenzivnije uhvatilo ukoštac sa uzročnicima klimatskih promena, odnosno sa emisijama karbon-dioksida.

Aplauz se pred zoru prolomio salom na samitu KOP 27, označivši kraj pregovora koji su trajali celu noć.

Gotovo 200 zemalja postiglo je istorijski dogovor o osnivanju fonda za zemlje najviše pogođene klimatskim promenama, tzv. fond za "gubitak i štetu". Reč je o siromašnim zemljama koje se direktno suočavaju sa posledicama klimatskih promena, poput oluja i poplava.

Neke od težih odluka u vezi sa osnivaanjem fonda trebalo bi, ipak, da se donesu tek naredne godine, kada će se osnovati "tranzicioni komitet", a koji treba da da preporuke zemljama koje će se potom usvojiti na samitu naredne godine, KOP 28 u novembru.

Te preporuke ticale bi se "identifikovanja i proširenja izvora finansiranja", odnosno dale bi odgovor na mučno pitanje - koje zemlje treba da uplate novac u novi fond.

Tokom dvonedeljnog samita u Šarm el Šeiku dominirali su pozivi zemalja u razvoju da se osnuje takav fond, zbog čega je i pomeren predviđen rok za razgovore, koji je trebalo da se završe još u petak.

Dvonedeljni samit je viđen kao svojevrsni ispit kojim se testirala odlučnost zemalja da se bore protiv klimatskih promena, u trenutku kada bukti rat na istoku Evrope, a previranja na energetskom tržištu i inflacija zauzimaju centralna mesta u medijima.

Egipat, koji je predsedavao samitom, obećao je da će se boriti za siromašne zemlje koje su u teškoj situaciji usled globalnog zagrevanja, za koje su mahom odgovorne bogate, industrijalizovane nacije.

Timermans: Nije načinjen dovoljni napor 

Iako je dogovoreno da se osnuje fond, senku na samit je bacilo to što se neće preduzeti značajniji koraci kada je reč o smanjenju emisija ugljen-dioksida.

Komesar Evropske unije za klimatske promene Frans Timermans izjavio je da postignuti sporazum nije dovolja.

"Ovo je decenija u kojoj mora da se napravi ključan pomak, ili idemo nazad. Međutim, ono što je dogovoreno, nije dovoljno da se napravi korak napred za ljude i planetu. Nije načinjen dovoljan napor kojim bi se predvidelo da glavni emiteri ubrzaju svoj rad na smanjenju štetnih gasova", rekao je Timermans.