Читај ми!

Makron: Međunarodna saradnja odgovor na izazove

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je na Pariskom mirovnom forumu, na panelu posvećenom univerzalizmu u vreme rata u Ukrajini, da je u aktuelnom trenutku kada se svet suočava sa brojnim izazovima, jedini odgovor na rešavanje svih problema međunarodna saradnja.

Emanuel Makron je na Forumu poručio da ne može biti mira ako se ne poštuje nečija autonomija, suverenitet i teritorijalni integritet.

"Univerzalizam ima zajedničke principe, a jedini način za rešavanje problema je da međunarodna zajednica ima ujedinjen odgovor", rekao je Makron.

On je pozdravio i lidere Zapadnog Balkana, koji su prisustvovali Forumu, među kojima je i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

"Hladan rat kao da još nije potpuno 'svaren' i jedini odgovor na rešavanje svih problema je međunarodna saradnja. A jedina karta na koju možemo igrati je univerzalizam", rekao je Makron na Forumu.

On je objasnio i šta misli pod pojmom univerzalizam.

"Iza te reči postoje tri stvari. Prva je činjenica da su problemi čovečanstva univerzalni - siromaštvo, glad, migracije, nejednakosti, kilmatske promene...

Druga stvar vezana za univerzalizam je ljudsko dostojanstvo. Istorija Francuske je pokazala to, ali i još nekih zemalja. Ne možemo da zanemarimo da je naša ljudskost bazirana na dostojanstvu, a režimi koji ovo zaborave, susreću se sa problemima", dodao je Makron.

On je rekao da je entuzijasta, da, kao lider svetske sile, ne oseća da su svi problemi ovog sveta na njegovim ramenima i poručio svojim gostima, među kojima su bili pojedini svetski lideri, "svi smo u ovome zajedno".

"Dakle, treća stvar je činjenica da postoji geopolitički univerzalizam", naveo je Makron i istakao da ne može biti mira ako se ne poštuje nečija autonomija, suverenitet i teritorijalni integritet.

Pariski mirovni forum se održava jednom godišnje sa ciljem da okupi brojne svetske zvaničnike koji razgovaraju o međunarodnoj saradnji, a koja je, prema ideji foruma, ključ za prevazilaženje globalnih izazova i obezbeđivanje održivog mira.

Na Pariski mirovni forum dolaze šefovi država, vlada, brojnih međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija, fondacija, globalnih kompanija, medija, religijskih grupa.

Počev od 2018. godine, mirovni forum ističe projekte i inicijative u kojima se predlažu konkretna rešenja i akcije, dok traje suočavanje sa globalnim izazovima.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво