Читај ми!

Senka izbora u Brazilu - ćutanje Bolsonara, kamiondžije i ružičasta plima Latinske Amerike

Žair Bolsonaro neće javno govoriti o svom porazu na predsedničkim izborima u Brazilu do utorka, rekao je jedan od ministara, usred sumnje da li će krajnje desničarski nacionalista prihvatiti pobedu levičarskog rivala Luiza Inasija Lule da Silve. Iako Bolsonaro nije priznao poraz, njegovi saradnici su održali prve kontakte sa Lulinim štabom o budućoj tranziciji vlasti.

Сенка избора у Бразилу - ћутање Болсонара, камионџије и ружичаста плима Латинске Америке Сенка избора у Бразилу - ћутање Болсонара, камионџије и ружичаста плима Латинске Америке

Bolsonaro je odustao od komentara kako bi mogao da pripremi govor, rekao je Rojtersu ministar komunikacija Fabio Farija. Ali, ostaje nejasno da li će Bolsonaro priznati poraz, na šta su ga ohrabrivali njegovi saveznici.

Brazil je na ivici, navodi agencija, dok kamiondžije koje podržavaju Bolsonara postavljaju blokade na putevima širom zemlje u znak protesta zbog povratka na vlast Luisa Injasija Lule da Silve. Neke kamiondžije su pozvale na vojni udar. 

Protesti koji su se proširili u poljoprivrednim delovima Brazila nisu poremetili isporuke žitarica, ali su poljoprivredni lobiji upozorili da bi oni na kraju mogli da utiču na izvoz.

Brazilska federalna policija za auto-puteve saopštila je da je 321 protest delimično ili potpuno blokirao puteve u 26 država. Kamiondžije, koje su imali koristi od toga što je Bolsonaro smanjio troškove dizela, predstavljaju deo njegovih ključnih birača.

Farija, ministar komunikacija, rekao je da Bolsonaro radi sa generalnim advokatom na utvrđivanju mera za "čišćenje" auto-puteva.

Kamiondžije su se nadale da će Bolsonaro podržati blokade na putevima, ali predsednikovi politički saradnici su pozvali Bolsonara da prihvati izborni poraz kako bi ugušio proteste koji se šire, izjavio je viši službenik njegovog predizbornog štaba.

Razgovori o tranziciji vlasti 

Iako Bolsonaro nije priznao poraz, njegovi saradnici su održali prve kontakte sa Lulinim štabom o budućoj tranziciji.

Potpredsednik Hamilton Murao razgovarao je telefonom sa Lulinim novoizabranim potpredsednikom Geraldom Alkminom i priznao Lulinu pobedu, rekao je portparol Alkmina.

Kasnije je predsednica Radničke partije Gleisi Hofman pozvala Bolsonarovog šefa kabineta Ćira Nogeiru na, kako je njena portparolka rekla, "srdačan" i "s poštovanjem" razgovor.

Odlazeći predsednik tek bi trebalo da pozove svog rivala da mu čestita na pobedi.

"Uskrsnuće" i borba za demokratiju

U pobedničkom govoru u nedelju uveče, Lula je obećao da će strogo nadzirati ilegalnu seču, rudarenje i otimanje zemljišta koji su doveli do naglog uništavanja amazonske prašume u poslednje četiri godine pod Bolsonarom.

Predstavljajući izbore kao bitku za demokratiju, Lula je obećao da će ujediniti duboko podeljenu zemlju i proslavio je ono što je nazvao svojim "uskrsnućem".

Lula je rekao da će biti i predsednik svih 215 miliona Brazilaca, ne samo onih koji su glasali za njega.

"Mi smo jedna zemlja, jedan narod, jedan veliki narod", rekao je Lula.

Vrhovni izborni sud proglasio je Lulinu pobedu koji je osvojio 50,9 odsto glasova, naspram 49,1 odsto koliko je glasalo za Bolsonara.

Ružičasta plima 

Lulina pobeda konsoliduje novu "ružičastu plimu" u Latinskoj Americi.

To znači da će levica upravljati svim glavnim ekonomijama u regionu nakon niza izbornih uspeha od Meksika do Argentine poslednjih godina.

Argentinski predsednik Alberto Fernandez doleteo je u Sao Paulo da se sastane sa Lulom u ponedeljak i pozdravio "novu eru u istoriji Latinske Amerike", kako je rekao, vreme nade i budućnosti.

Izvor fotografije sa početka teksta: EPA-EFE/FERNANDO BIZERRA

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије