Читај ми!

Protesti širom Nemačke – demonstranti traže pravedniju raspodelu pomoći zbog energetske krize

U šest gradova Nemačke održani su protesti na kojima su demonstranti zatražili pravedniju raspodelu vladinih sredstava u cilju rešavanja problema rastućih cena energenata i životnih troškova.

Protesti su održani u Berlinu, Diseldorfu, Hanoveru, Štutgartu, Drezdenu i Frankfurtu, a hiljade demonstranata nosilo je transparente kojima su tražili smanjivanje inflacije, isključivanje nuklearne energije, ali i veće subvencije za plaćanje energenata siromašnima, preneo je Rojters.

"Nije u redu da se stanari dvosobnog stana tretiraju isto kao vlasnici vile sa bazenom. Prema aktuelnim planovima, i jednima i drugima će biti nadoknađeno 80 odsto njihove potrošnje prema okvirima za ograničenje cena", naveo je Frank Verneke, predsednik sindikata "Verdi", jednog od organizatora protesta.

Dodao je da je potrebna dodatna podrška za ljude sa malim i prosečnim primanjima.

Nemački parlament je u petak odobrio vladi paket od 200 milijardi evra u cilju zaštite preduzeća i domaćinstava od uvećanja cena energenata.

Tim paketom je predviđena isplata koja bi pokrila jednomesečni račun za gas za domaćinstva i mala i srednja preduzeća, kao i mehanizam kojim bi se ograničile cene od marta.

Osim toga, paketom je planirano i finansiranje ograničenja cene struje za domaćinstva i industriju retroaktivno od marta i za cene od decembra i ubuduće.

Protesti zbog povećanih cena energenata i životnih troškova održani su i u Francuskoj, Belgiji i Španiji.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара