Читај ми!

Uzbuna u Londonu, Kina angažuje pilote britanskih vazduhoplovnih snaga

Britanski odbrambeni obaveštajci će izdati retko "upozorenje o pretnji", jer kineska vojska pokušava da regrutuje sadašnje i bivše pilote mlaznih aviona RAF-a da pomognu u obuci vazduhoplovnih snaga te zemlje, prenosi Gardijan.

Britanski zvaničnici su izrazili "zabrinutost i neodobravanje", jer, kako navodi britanski list, angažman predstavlja "pretnju interesima Ujedinjenog Kraljevstva i Zapada". Iako ne zabranjuju izričito pilotima da obučavaju, imaju za cilj da preduzmu korake da "upravljaju rizikom".

Veruje se da je oko 30 bivših pilota iskoristilo prednosti "veoma velikodušnih" paketa za regrutaciju koje je ponudila Kina da rade za vazdušne snage te zemlje preko trećih strana, uključujući posebno letačku akademiju sa sedištem u Južnoj Africi.

Ali upozorenje, ili uputstva, podsetiće britanske pilote da ne otkrivaju nikakve osetljive informacije kineskoj vojsci i zamoliti one kojima se obraća da kažu Ministarstvu odbrane šta se dešava kako bi se to moglo nadgledati.

Za sada nema dokaza da je bilo koji bivši pilot RAF-a prekršio Zakon o službenim tajnama pružajući obuku Kini, ali zapadni zvaničnici su rekli da "preduzimaju korake da ublaže rizik" izdavanjem smernica.

Gardijan navodi da Kina želi da modernizuje vojsku i da je posebno zainteresovana za taktiku, tehnike i procedure brzih mlaznih aviona. Bilo je i znakova da želi da regrutuje helikoptersko osoblje kao trenere, rekao je zapadni zvaničnik.

Američka procena objavljena prošle godine pokazuje da je kineski predsednik Si Đinping želeo da završi modernizaciju Narodnooslobodilačke vojske do 2035. i da je transformiše u vojsku "svetske klase" do 2049. godine.

Regruteri su počeli da se približavaju sadašnjim i bivšim pilotima 2019. godine, ali se veruje da su napori pojačani od kraja ograničenja pandemije. Britanski list navodi da nisu u razmatranju samo piloti iz Velike Britanije već i iz drugih zapadnih zemalja.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво