Читај ми!

Liz Tras – borba za vazduh i polukružno skretanje u punoj brzini

Britanska premijerka Liz Tras "otpustila" je ministra finansija Kvasija Kvartenga i ukinula delove ekonomskog paketa u, kako mediji navode, "očajničkom pokušaju" da ostane na vlasti i "preživi" politička previranja u zemlji. Na kratkoj konferenciji za štampu Trasova je navela da su delovi mini-budžeta njene vlade "otišli dalje i brže nego što su tržišta očekivala". Liz Tras je na vlasti 37 dana.

Liz Tras je na konferenciji za novinare izjavila da moraju da "reaguju sada kako bi uverili tržište u fiskalnu disciplinu".

"Zato sam odlučila da zadržim povećanje poreza na dobit preduzeća koji je planirala prethodna vlast. Tako će se prikupiti 18 milijardi funti godišnje", izjavila je Trasova.

Britanska premijerka je konferenciju za štampu počela priznanjem da je bila ambiciozna u vezi sa rastom i da je njeno uverenje u vezi sa tim ukorenjeno u njenim ličnim iskustvima, jer, kako kaže, zna kako je "odrastati negde gde ne osećaju dobrobiti rasta".

"Videla sam šta to znači. I nisam spremna da to prihvatim za našu zemlju. Želim zemlju u kojoj ljudi mogu da dobiju dobre poslove, otvaraju nova preduzeća i porodice mogu da priušte još bolji život", naglasila je Trasova.

Naglašava, ipak, da je situacija teška.

"Želim da budem iskrena, ovo je teško. Ali prebrodićemo ovu oluju i obezbedićemo snažan i održiv rast koji može da transformiše prosperitet naše zemlje za generacije koje dolaze", naglasila je Trasova. 

O odlasku Kvartenga i ostanku na vlasti

Liz Tras je istakla da joj je "neverovatno žao" zbog odlaska Kvasija Kvartenga sa mesta ministra finansija, opisujući ga kao "velikog prijatelja" koji deli njenu "viziju da ovu zemlju postavi na put rasta".

Potvrdila je da je tražila od Džeremija Hanta da ga zameni na mestu novog ministra finansija.

Hant je "jedan od najiskusnijih i najcenjenijih ministara i parlamentaraca", kaže Trasova.

Prema njenim rečima, Hant deli njena uverenja i ambicije.

"Srednjoročni fiskalni plan će dostaviti krajem ovog meseca. On će videti kroz podršku koju pružamo da pomognemo porodicama i preduzećima, uključujući našu garanciju za cene energije", istakla je britanska premijerka.

Upitana da li i dalje smatra da bi trebalo da ostane na vlasti, Trasova je izjavila da je "apsolutno rešena" da vidi ono što je obećala kada je postala premijerka.

Napominje da je njen prioritet da obezbedi ekonomsku stabilnost koja je potrebna zemlji.

Centralna banka prestaje sa otkupom obveznica kako bi zaštitila penzione fondove. Kamatna stopa mogla bi da skoči i osmi put ove godine. Funta se skoro izjednačila sa dolarom. Narod traži izbore i to odmah.

Otkako je vlada objavila sporni budžet (U-turn, polukružno skretanje) i smanjenje poreza u vrednosti od 45 milijardi funti za koje nema pokriće, centralna banka počela je vanredni otkup državnih obveznica.

Zaokret premijerke Liz Tras u pogledu poreza na korporacije znači da će on porasti sa 19 na 25 odsto sledećeg aprila – potez koji bi državnoj kasi trebalo da doda oko 18 milijardi funti godišnje poreskih prihoda.

Porez na dobit plaćaju britanske kompanije i strane kompanije sa kancelarijama u Britaniji.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије