Читај ми!

Raisi obišao univerzitet u Teheranu, grupa studentkinja mu uzvikavala "gubi se"

Grupa studentkinja u Teheranu su, tokom posete iranskog predsednika Ebrahima Raisija njihovom univerzitetu, uzvikivale "gubi se", tvrde aktivisti. Raisi je tokom posete osudio demonstracije koje, zbog smrti Mahse Amini u pritvoru, traju već tri nedelje.

Demonstracije koje se održavaju širom Irana ušle su u četvrtu nedelju, a predsednik Raisi se obratio profesorima i studentima Univerziteta Alzahra u Teheranu, recitujući pesmu u kojoj je "izgrednike" uporedio sa muvama, preneo je Rojters.

"Zamislili su da mogu da postignu svoje zle ciljeve na univrezitetima. Naši učenici i profesori su, bez njihovog znanja, budni i neće dozvoliti neprijatelju da ostvari svoje zle ciljeve", prenela je državna televizija.

Na snimku objavljenom na Tviteru prikazano je kako grupa studentkinja uzvikuje "Raisi, gubi se" kada je predsednik posetio kampus.

Iranski patolog je u izveštaju naveo da Mahsa Amini, koja je preminula 16. septembra, nije umrla od udaraca u glavu i udove već zbog prestanka rada više organa uzrokovanog cerebralnom hipoksijom, izvestila je juče agencija IRNA.

Smrt Mahse Amini pokrenula je proteste u Iranu i akcije podrške borbi za prava žena širom sveta. Grupe za ljudska prava kažu da je od početka protesta pre tri nedelje više od 150 ljudi ubijeno, stotine povređeno i hiljade uhapšeno od strane snaga bezbednosti koje su se suprostavljale protestima.

Aminijevu je moralna policija uhapsila u Teheranu, u koji je došla da poseti rodbinu, zbog navodnog nepoštovanja strogih pravila u vezi sa nošenjem hidžaba.

Borba iranskih vlasti protiv nepravilnog nošenja hidžaba počela je ubrzo nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Sankcije za nenošenje hidžaba i oštrina kojom se borilo protiv kršenja pravila odevanja zavisili su od toga ko je na vlasti.

Pod vlašću sadašnjeg predsednika Ebrahima Raisija uvedene su nadzorne kamere kako bi se napisale kazne ženama koje su prekršile pravila i kako bi bile pozvane na "konsultacije" - zatvorska kazna na koju ide svaki Iranac ili Iranka koji dovede u pitanje nošenje hidžaba.

Ove nove restrikcije dovele su i do novih hapšenja, ali su izazvale i bunt kod žena koje objavljuju svoje fotografije i snimke bez hidžaba na društvenim mrežama. Ovakvi potezi su se umnožili od smrti Mahse Amini.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво